Špenátové lasagne
Věděli jste, že pojem lasagne pochází z řečtiny a označoval hrnec?
Suroviny
Na 1 plech (cca 8 porcí):
- olivový olej
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 500 g špenátového protlaku (mraženého)
- sůl
- pepř
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1-2 lžičky pesta z medvědího česneku (lze vynechat)
- 450 g lasagní
- 2 mozzarelly
- 50 g parmazánu
Bešamel:
- 50 g másla nebo ghí
- 50 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- sůl
- muškátový oříšek
Postup
Na oleji osmažíme cibuli nakrájenou na kostičky, po zezlátnutí přidáme na kostičky nakrájený česnek. Poté přidáme špenát. Po rozvaření osolíme a opepříme. Vmícháme smetanu, provaříme a nakonec můžeme přidat pesto z medvědího česneku.
Připravíme si bešamel. Na pánvi rozpustíme máslo (ghí), vmícháme do něj metličkou mouku a přiléváme postupně mléko. Mícháme do zhoustnutí. Ochutíme solí a muškátovým oříškem.
Do zapékací mísy klademe nejdříve tenkou vrstvu bešamelu, pak lasagní, na než dále vrstvíme špenátovou směs, opět klademe lasagne, bešamel a směs. Poslední vrstva sestává z vyšší vrstvy bešamelu, kterou poklademe na plátky nakrájenou mozzarellou a nakonec zasypeme parmazánem.
Pečeme hodinu v předehřáté troubě na 180 °C.