Špenátové lasagne

Špenátové lasagne

Věděli jste, že pojem lasagne pochází z řečtiny a označoval hrnec?

Suroviny

Na 1 plech (cca 8 porcí):

  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 500 g špenátového protlaku (mraženého)
  • sůl
  • pepř
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1-2 lžičky pesta z medvědího česneku (lze vynechat)
  • 450 g lasagní
  • 2 mozzarelly
  • 50 g parmazánu

Bešamel:

  • 50 g másla nebo ghí
  • 50 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • sůl
  • muškátový oříšek

Postup

Na oleji osmažíme cibuli nakrájenou na kostičky, po zezlátnutí přidáme na kostičky nakrájený česnek. Poté přidáme špenát. Po rozvaření osolíme a opepříme. Vmícháme smetanu, provaříme a nakonec můžeme přidat pesto z medvědího česneku.

Připravíme si bešamel. Na pánvi rozpustíme máslo (ghí), vmícháme do něj metličkou mouku a přiléváme postupně mléko. Mícháme do zhoustnutí. Ochutíme solí a muškátovým oříškem. 

Do zapékací mísy klademe nejdříve tenkou vrstvu bešamelu, pak lasagní, na než dále vrstvíme špenátovou směs, opět klademe lasagne, bešamel a směs. Poslední vrstva sestává z vyšší vrstvy bešamelu, kterou poklademe na plátky nakrájenou mozzarellou a nakonec zasypeme parmazánem. 

Pečeme hodinu v předehřáté troubě na 180 °C.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.