Moderní zelňačka
Věděli jste, že rozmixovaná zelňačka v nové podobě bude v moderní kuchyni překvapením?
Suroviny
Na 4 porce:
- 2 lžíce ghí
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička papriky
- 1 zeleninový bujón
- 500 g kysaného zelí
- 1 lžička soli
- 1 litr vody
- 1,5 lžičky kukuřičného škrobu
- 200 g zakysané smetany
Postup
Zelí propláchneme v cedníku a necháme okapat. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, opečeme v hrnci na rozpáleném ghí. Po zesklovatění cibule přidáme i oloupaný nadrobno nakrájený česnek. Vmícháme protlak a po minutě i mouku a další minutu společně restujeme.
Zelí pokrájíme na menší kousky. Do hrnce přidáme papriku, bujón, sůl, vroucí vodu i zelí a vaříme 15 minut.
Kukuřičný škrob rozmícháme v trošce studené vody a vmícháme do vroucí polévky a chvilku necháme ještě vřít. Do polévky přidáme asi polovinu zakysané smetany a polévku tyčovým mixérem rozmixujeme.
Na talíři polévku zdobíme zbylou zakysankou.