Dortový korpus

Dortový korpus

Věděli jste, že vyboulení korpusu lze zabránit postříkáním vršku vodou z rozprašovače?

SUROVINY

Na kulatou formu o průměru 26 cm:

  • 6 vajec
  • 250 g cukru krystal
  • 100 g oleje
  • 100 g mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 g soli

POSTUP

Suroviny necháme alespoň hodinu při pokojové teplotě. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, boky necháme bez papíru.

Troubu s horkovzduchem předehřejeme na 180 °C.

Vyšleháme bílky s cukrem, než vznikne pevný sníh, který ale nesmíme přešlehat. Pomocí stěrky pak ručně vmícháme žloutky, olej a mléko. Po promíchání přidáme ještě mouku s práškem do pečiva a se solí. Nadýchané těsto ihned nalijeme do formy. S formou třikrát bouchneme do stolu. Vršek postříkáme z rozprašovače vodou, aby se korpus při pečení nevyboulil. Dáme péct do trouby a hned snížíme teplotu na 160 °C. Pečeme asi 40 minut. Propečení korpusu zjistíme pomocí špejle. Korpus necháme vychladnout ve formě mimo troubu.

Korpus můžeme potřít marmeládou a plnit různými krémy.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.