Dortový korpus
Věděli jste, že vyboulení korpusu lze zabránit postříkáním vršku vodou z rozprašovače?
SUROVINY
Na kulatou formu o průměru 26 cm:
- 6 vajec
- 250 g cukru krystal
- 100 g oleje
- 100 g mléka
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 g soli
POSTUP
Suroviny necháme alespoň hodinu při pokojové teplotě. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, boky necháme bez papíru.
Troubu s horkovzduchem předehřejeme na 180 °C.
Vyšleháme bílky s cukrem, než vznikne pevný sníh, který ale nesmíme přešlehat. Pomocí stěrky pak ručně vmícháme žloutky, olej a mléko. Po promíchání přidáme ještě mouku s práškem do pečiva a se solí. Nadýchané těsto ihned nalijeme do formy. S formou třikrát bouchneme do stolu. Vršek postříkáme z rozprašovače vodou, aby se korpus při pečení nevyboulil. Dáme péct do trouby a hned snížíme teplotu na 160 °C. Pečeme asi 40 minut. Propečení korpusu zjistíme pomocí špejle. Korpus necháme vychladnout ve formě mimo troubu.
Korpus můžeme potřít marmeládou a plnit různými krémy.