Mrkvový dort s krémem
Věděli jste, že mrkvový dort získal svou oblibu ve Velké Británii za 2. světové války, protože byl cukr na příděl a mrkev jej v dortu nahrazovala?
SUROVINY
- 130 g másla
- 125 ml medu
- 70 g slunečnicového oleje
- 1 vejce
- 50 ml citronové nebo limetkové šťávy
- 1 lžíce skořice
- 1 lžíce jedlé sody
- ½ prášku do pečiva
- 250 g polohrubé mouky
- 160 g najemno nastrouhané mrkve
- 50 g strouhaného kokosu
- 130 g vlašských ořechů
Na krém:
- 150 g neochuceného žervé
- 50 ml medu
- ½ sáčku vanilkového cukru
- 125 g cukru krystal
- 1 lžíce citronové šťávy
- 125 ml vody
- 150 g sušeného mléka
POSTUP
Máslo i med necháme změknout (případně trochu rozehřejeme na malý výkon v mikrovlnce) a společně utřeme. Postupně zašleháme i olej a pak vejce a šťávu.
Do směsi přidáme skořici, sodu, prášek do pečiva a mouku a promícháme. Nakonec vmícháme ještě nastrouhanou mrkev, kokos a asi 100 g posekaných ořechů (zbytek neposekaných si necháme na ozdobu).
Těsto nalijeme do kulaté formy (Ø 28 cm) s pečicím papírem a dáme do předehřáté trouby na 150 °C. Pečeme asi půl až tři čtvrtě hodiny.
Žervé promícháme s rozehřátým medem, vanilkovým cukrem a cukrem krystal a se šťávou. Postupně vmícháváme i vodu a sušené mléko, tak aby nebyl krém příliš tekutý. Krém necháme ještě ztuhnout na půl hodiny v lednici.
Po vychladnutí korpusu dort podélně rozřízneme. Necháme si trochu drobků ze středu na posyp a oba pláty krémem potřeme a přiložíme na sebe tak, aby na vrchu byla pomazaná vrstva, kterou posypeme drobky a okraje ozdobíme zbylými ořechy.