Mrkvový dort s krémem

Mrkvový dort s krémem

Věděli jste, že mrkvový dort získal svou oblibu ve Velké Británii za 2. světové války, protože byl cukr na příděl a mrkev jej v dortu nahrazovala?

SUROVINY

  • 130 g másla
  • 125 ml medu
  • 70 g slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 50 ml citronové nebo limetkové šťávy
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžíce jedlé sody
  • ½ prášku do pečiva
  • 250 g polohrubé mouky
  • 160 g najemno nastrouhané mrkve
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 130 g vlašských ořechů

Na krém:

  • 150 g neochuceného žervé
  • 50 ml medu
  • ½ sáčku vanilkového cukru
  • 125 g cukru krystal
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 125 ml vody
  • 150 g sušeného mléka

POSTUP

Máslo i med necháme změknout (případně trochu rozehřejeme na malý výkon v mikrovlnce) a společně utřeme. Postupně zašleháme i olej a pak vejce a šťávu.

Do směsi přidáme skořici, sodu, prášek do pečiva a mouku a promícháme. Nakonec vmícháme ještě nastrouhanou mrkev, kokos a asi 100 g posekaných ořechů (zbytek neposekaných si necháme na ozdobu).

Těsto nalijeme do kulaté formy (Ø 28 cm) s pečicím papírem a dáme do předehřáté trouby na 150 °C. Pečeme asi půl až tři čtvrtě hodiny.

Žervé promícháme s rozehřátým medem, vanilkovým cukrem a cukrem krystal a se šťávou. Postupně vmícháváme i vodu a sušené mléko, tak aby nebyl krém příliš tekutý. Krém necháme ještě ztuhnout na půl hodiny v lednici.

Po vychladnutí korpusu dort podélně rozřízneme. Necháme si trochu drobků ze středu na posyp a oba pláty krémem potřeme a přiložíme na sebe tak, aby na vrchu byla pomazaná vrstva, kterou posypeme drobky a okraje ozdobíme zbylými ořechy.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.