Cuketové lodičky
Věděli jste, že se samčí květy cukety dají využít v kuchyni jako surovina pro obalení a osmažení jako řízek?
SUROVINY
Na 8 porcí:
- 2 lžíce oleje
- 2 velké cibule
- 300 g mletého hovězího
- 3 stroužky česneku
- 5 rajčat
- sůl
- pepř
- 4 velké cukety
- 150 g uzeného
- 200 g tvrdého sýra
POSTUP
Cibuli nakrájíme na kostičky a zesklovatíme na pánvi s olejem. Přidáme hovězí maso a opečeme.
Mezitím cukety omyjeme, podélně rozpůlíme a vydlabeme. Půlky cuket dáme na plech s pečicím papírem.
Vydlabanou dužinu přidáme do pánve i s najemno nakrájeným česnekem. Přidáme ještě na kostky pokrájená rajčata a ochutíme solí a pepřem. Směs propečeme a naplníme jí cukety. Cukety zasypeme na kostičky nakrájeným uzeným a nastrouhaným sýrem.
Pečeme při 180 °C asi půl až tři čtvrtě hodiny do změknutí cuket. Podáváme například s bramborami či bramborovými placičkami apod.