Makový závin se švestkami
Věděli jste, že mák má v sobě nejvyšší podíl vápníku ze všech rostlinných zdrojů?
SUROVINY
Na 1 závin:
- 1 listové těsto (rozválené) 275 g
- 100 g mletého máku
- 6 velkých švestek (ideálně mražených nepovolených)
- cukr dle chuti
- 1 vejce
- plátky mandlí na posypání
POSTUP
Těsto rozložíme (případně rozválíme, pokud máme nerozválené) a posypeme rovnoměrně mákem s tím, že vynecháme okraje. Švestky podélně nakrájíme na čtvrtky. Pak cca polovinu těsta podél jeho delší strany poklademe švestkami. Zasypeme cukrem podle chuti.
Kratší okraje těsta přeložíme dovnitř a závin rolujeme. Okrajovou část těsta před úplným zarolováním pomažeme rozkvedlaným vejcem. Závin dáme na pečící papír viditelnou zarolovanou linkou dolů. Vršek potřeme také vejcem a zasypeme plátky mandlí. Dáme péct na 160 °C asi na 30 minut.