Germknödel s vanilkovou omáčkou

Germknödel s vanilkovou omáčkou

Věděli jste, že Germknödel je alpský knedlík, který se často podává jako hlavní jídlo nebo i dezert na rakouských sjezdovkách?

SUROVINY

Na 8 velkých knedlíků:

  • 200 ml polotučného mléka
  • 60 g cukru krupice
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 600 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 60 g másla
  • švestková povidla

Na omáčku:

  • 1 l polotučného mléka
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 4 žloutky
  • 3 lžíce cukru (nebo nemusí být)

K podávání:

  • máslo
  • moučkový cukr
  • mletý mák
  • šlehačka (nemusí být)

POSTUP

Nejprve si uděláme kvásek. Mléko ohřejeme, smícháme s cukrem a rozdrobíme do něj droždí. Povrch zlehka zasypeme trochou mouky a dáme na 10 minut vzejít na teplé místo.

Mezitím si připravíme mouku, přidáme špetku soli a doprostřed rozklepneme vejce. Máslo rozpustíme a nalijeme k vejcím. Nakonec přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby můžeme ještě podsypat moukou. Necháme kynout v míse přikryté utěrkou na teplém místě alespoň hodinu, dokud těsto nezvětší objem.

Vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejných částí, které vyválíme na stejně velké placky (zhruba o velikosti větší dlaně). Doprostřed každé placky dáme 2 lžičky švestkových povidel a poskládáním „stran“ k sobě vytvarujeme knedlík. Knedlíky musí být dostatečně uzavřené.

Knedlíky odkládáme na dokynutí na pečicí papír asi na 15 minut (uzavřenou stranou dolů). Pařáček zlehka omastíme olejem ze strany, kam budeme pokládat knedlíky. Každý knedlík (ideálně samostatně, aby se k sobě knedlíky nelepily) pak vaříme na pařáčku cca 15-20 minut.

Během vaření připravíme vanilkovou omáčku. 3/4 litru mléka dáme do hrnce a pomalu zahříváme. Zbytek mléka smícháme s pudinkovým práškem, promícháme a po ohřátí mléka v hrnci přidáme mléko s pudinkem. Postupně vaříme do jemného zhoustnutí. Pak odstavíme z vařiče a velmi pomalu za stálého míchání přidáváme žloutky. Nakonec promícháme ještě s cukrem.

Uvařené knedlíky propíchneme párátkem ze 4 stran a polijeme rozpuštěným máslem. Knedlíky podáváme na vanilkové omáčce a ozdobíme je mákem a moučkovým cukrem. Můžeme ještě ozdobit šlehačkou.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.