Bramborový gratin
Věděli jste, že gratinování znamená zapékání, při němž vzniká krusta?
SUROVINY
Na 1 plech:
- 10 velkých brambor (nebo více menších)
- 400 ml smetany ke šlehání
- 2 hrsti najemno nastrouhaného parmazánu
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- trocha mléka podle potřeby
POSTUP
Brambory oloupeme, omyjeme a překrojíme podélně napůl. Každou polovinu brambory krájíme na plátky tak, abychom její spodek nedokrojili úplně.
Plech vyložíme pečicím papírem a brambory na něj klademe těsně jednu vedle druhé.
Na zálivku smícháme smetanu s najemno nastrouhaným parmazánem. Česnek oloupeme a prolisujeme do směsi. Ochutíme dostatkem soli (brambory si jí vezmou hodně), pepře a přimícháme špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Směs by měla být tekutější, takže v případě potřeby přidáme ještě mléko.
Brambory zalijeme rovnoměrně zálivkou a dáme péct do trouby na 170 °C na cca 75 minut, dokud brambory nezměknou a díky gratinování by měly být na povrchu zezlátlé a s krustou.