Bramborový gratin

Bramborový gratin

Věděli jste, že gratinování znamená zapékání, při němž vzniká krusta?

SUROVINY

Na 1 plech:

  • 10 velkých brambor (nebo více menších)
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 2 hrsti najemno nastrouhaného parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • trocha mléka podle potřeby

POSTUP

Brambory oloupeme, omyjeme a překrojíme podélně napůl. Každou polovinu brambory krájíme na plátky tak, abychom její spodek nedokrojili úplně.

Plech vyložíme pečicím papírem a brambory na něj klademe těsně jednu vedle druhé.

Na zálivku smícháme smetanu s najemno nastrouhaným parmazánem. Česnek oloupeme a prolisujeme do směsi. Ochutíme dostatkem soli (brambory si jí vezmou hodně), pepře a přimícháme špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Směs by měla být tekutější, takže v případě potřeby přidáme ještě mléko.

Brambory zalijeme rovnoměrně zálivkou a dáme péct do trouby na 170 °C na cca 75 minut, dokud brambory nezměknou a díky gratinování by měly být na povrchu zezlátlé a s krustou.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.