Skořicoví šneci s polevou
Věděli jste, že skořici si můžete vypěstovat i vy? Jen si na její plody v našich podmínkách budete muset počkat až dva roky.
SUROVINY
Na 25 šneků:
Na těsto:
- 70 g cukru krupice
- 1/4 l vlažného mléka
- 70 g rozpuštěného másla
- 1 kostka čerstvého droždí
- 400 g hladké mouky
- 170 g žitné hladké mouky (Pernerka)
- špetka soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 vejce
Na náplň:
- 100 g rozpuštěného másla
- 120 g třtinového cukru
- 3 lžíce mleté skořice (může být i víc)
Na polevu:
- 160 g cukru moučka
- 10 g rozpuštěného másla
- 30 ml vlažného mléka
- 1 lžička medu
- 100 g rozpuštěné bílé čokolády
POSTUP
V míse smícháme cukr a vlažné mléko, postupně přiléváme rozpuštěné máslo. Promícháme a zasypeme rozdrobeným droždím. Povrch zlehka zasypeme trochou hladké mouky. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na 10 minut.
Do mísy vmícháme pšeničnou i žitnou hladkou mouku, špetku soli, skořici a nakonec i vejce. Ze směsi vypracujeme hladké nelepivé těsto. Těsto dáme do mísy, zakryjeme ji utěrkou a necháme 2 hodiny v teple vykynout.
Na podsypané pracovní desce propracujeme těsto a vyválíme ho na plát (cca 50 x 40 cm). Plát potřeme rozpuštěným máslem a zasypeme rovnoměrně třtinovým cukrem a skořicí.
Těsto srolujeme do rolády a krájíme z ní cca 3 cm široké šneky. Ty přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Šneky dáváme s rozestupem od sebe, v troubě ještě nakynou. Pečeme v troubě cca 20 – 25 minut při 180 °C.
Šneky po vychladnutí polijeme polevou. S moučkovým cukrem smícháme rozpuštěné máslo a vlažné mléko. Nakonec do hladké polevy vmícháme ještě rozpuštěnou bílou čokoládu a můžeme šneky ozdobit. S polevou správně vynikne sladkost šneků a podtrhne se skořicová chuť.