Dýňové kari s pohankovou rýží

Dýňové kari s pohankovou rýží

Věděli jste, že anglické pojmenování pumpkin pro dýni bylo odvozeno od řeckého slova pepon, což znamená velký meloun?

SUROVINY

Na 8 porcí:

  • cca 1,5 kg máslové dýně
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 cibule
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 4 lžičky kari
  • 1 lžička koření garam masala
  • chilli dle chuti
  • 400 ml kokosového mléka
  • 800 g loupaných rajčat (z konzervy)
  • 240 g předvařené cizrny (z konzervy)
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva podle chuti

Na rýži:

  • 2 hrnky jasmínové rýže
  • 1/2 hrnku pohanky

POSTUP

Dýni zbavíme slupky a nakrájíme ji na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ve velké pánvi rozpálíme olej a orestujeme cibuli, pak přidáme i dýni. Zasypeme kořením – rozemletým římským kmínem, kari, garam masalou a chilli.

Po asi 3-5 minutách restování zalijeme dýni kokosovým mlékem a loupanými rajčaty. Přidáme ještě cizrnu a vaříme do změknutí dýně (může to trvat i přes 30 minut). Nakonec omáčku ochutíme solí, pepřem a čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.

Rýži s pohankou vaříme ve 3 hrncích vody v rýžovaru, dokud nezměkne.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.