Dýňové kari s pohankovou rýží
Věděli jste, že anglické pojmenování pumpkin pro dýni bylo odvozeno od řeckého slova pepon, což znamená velký meloun?
SUROVINY
Na 8 porcí:
- cca 1,5 kg máslové dýně
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 cibule
- 2 lžičky římského kmínu
- 4 lžičky kari
- 1 lžička koření garam masala
- chilli dle chuti
- 400 ml kokosového mléka
- 800 g loupaných rajčat (z konzervy)
- 240 g předvařené cizrny (z konzervy)
- sůl
- pepř
- citronová šťáva podle chuti
Na rýži:
- 2 hrnky jasmínové rýže
- 1/2 hrnku pohanky
POSTUP
Dýni zbavíme slupky a nakrájíme ji na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ve velké pánvi rozpálíme olej a orestujeme cibuli, pak přidáme i dýni. Zasypeme kořením – rozemletým římským kmínem, kari, garam masalou a chilli.
Po asi 3-5 minutách restování zalijeme dýni kokosovým mlékem a loupanými rajčaty. Přidáme ještě cizrnu a vaříme do změknutí dýně (může to trvat i přes 30 minut). Nakonec omáčku ochutíme solí, pepřem a čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.
Rýži s pohankou vaříme ve 3 hrncích vody v rýžovaru, dokud nezměkne.