Libanonský Raheb
Věděli jste, že Raheb je libanonský salát a často se podává jako jedno z mezze, což jsou malé předkrmy na Blízkém východě?
SUROVINY
Na 6 porcí:
- cca 1,5 kg lilků
- šťáva z půlky citronu
- 5 lžic olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- sůl
- hrst cherry rajčat
- 2 zelené papriky
- 2 menší cibule
- půlka okurky
POSTUP
Lilky dáme na plech a pečeme je v troubě na 200 °C, dokud nebudou měkké (slupka může až zčernat). Upečené měkké lilky necháme vychladnout a pak dáme pryč slupku. Měkký vnitřek rozmačkáme vidličkou a pokapeme ho citronovou šťávou. Dáme do mixéru (sekáčku) a přidáme olivový olej, prolisovaný česnek a sůl a rozmixujeme na hladký krém.
Rajčátka, papriku, cibuli i okurku nakrájíme na malé kostičky. Raheb servírujeme na talíři a můžeme ho obložit zeleninou nebo Raheb promíchat se zeleninou už předem. Podáváme s bagetkou a můžeme zasypat hladkolistou petrželí.