Arašídové řezy
Věděli jste, že arašídy jsou luštěniny?
SUROVINY
Na 1 dort:
Korpus:
- 6 bílků
- 180 g cukru krupice
- 60 g mandlové mouky
- 80 g hladké mouky
Arašídová náplň:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 180 g bílé čokolády
- 90 g arašídového másla
Čokoládová náplň:
- 170 g tmavé čokolády (+ na ozdobení)
- 3 žloutky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 30 g cukru moučka
POSTUP
Bílky ušleháme do sněhu a zašleháme do nich cukr tak, aby vznikla pevná pěna. Do ní postupně vmícháme mandlovou mouku a pak i hladkou mouku. Těsto rozdělíme do dvou forem, které vyložíme pečicím papírem (použila jsem formu 33 x 17 cm). Těsto pečeme v horkovzdušné troubě při 150 °C tak, aby povrch těsta byl světle hnědý. Korpusy necháme vychladnout.
Na první náplň rozehřejeme ve vodní lázni čokoládu s asi 30 ml smetany. Necháme zchladnout. Zbylou smetanu vyšleháme a postupně opatrně přidáme rozpuštěnou zchladlou čokoládovou směs a pak i rozteklé arašídové máslo (v případě potřeby ho rozehřejeme).
Na druhou náplň rozpustíme tmavou čokoládu ve vodní lázni a zašleháme do ní žloutky. Směs necháme zchladnout. Vyšleháme smetanu s cukrem moučka a do toho postupně přidáme zchladlou čokoládovou směs. Oba krémy vychladíme.
Řezy sestavíme tak, že na první korpusový plát namažeme arašídovou náplň. Přikryjeme ho druhým plátem a na něj rozetřeme čokoládovou náplň. Vršek můžeme ozdobit nastrouhanou čokoládou. Dáme vychladit do lednice, ideálně den před podáváním.