Cukeťák
Věděli jste, že cuketa je doporučována lidem s obtížemi se střevy a se sliznicí, a to díky jejímu účinku lepšího zažívání?
SUROVINY
Na 1 plech:
- 370 g uzené kýty bez kosti
- 650 g cukety
- 450 g brambor
- 200 g 45% eidamu/goudy
- 10 stroužků česneku
- 4 vejce
- půl hrnku oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- majoránka
- vegeta
- pepř
- sůl
- mleté chilli podle chuti
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 prášek do pečiva
POSTUP
Uzené maso nakrájíme na kostičky. Cuketu oloupeme a nastrouháme najemno. Brambory také oloupeme a nastrouháme najemno. Sýr nastrouháme nahrubo. Vše promícháme. Prolisujeme oloupaný česnek a s vejci a olejem postupně vmícháme ke směsi. Přidáme mouku. Ochutíme majoránkou, vegetou, pepřem, solí a případně i mletým chilli. Nakonec vmícháme ještě jedlou sodu a prášek do pečiva. Dobře promíchané těsto vlijeme na vyšší plech vyložený pečicím papírem a pečeme cca hodinu při 160 °C. Povrch se bude opékat rychleji než vnitřek, takže po vytvoření kůrčičky povrh pokryjeme alobalem (lesklou stranou otočenou k vrchu). Krájíme po vychladnutí.