Udon s hovězím a zeleninou

Udon s hovězím a zeleninou

Věděli jste, že udon jsou nudle používané často v japonské kuchyni?

Suroviny:

Na 4 porce:

Maso:

  • 500 g hovězí kýty
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • pár stonků koriandru
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce oleje
  • pepř
  • 2 lžíce oleje na restování

Zelenina:

  • 1 červená cibule
  • 1 mrkev
  • 1 paprika
  • 1 malá cuketa
  • 1 pak choi
  • 1 malý pórek
  • 2 lžíce oleje na restování
  • sójová a ústřicová omáčka k dochucení

Nudle:

  • 1 balení udon nudlí
  • olej

Na dokončení:

  • bílý nebo černý sezam
  • čerstvý koriandr
  • sušená cibulka

Postup:

Maso očistíme a krájíme ho proti masovému vláknu na velmi tenké podlouhlé plátky. Maso se na takový způsob krájí lépe asi 1-2 hodiny po rozmražení z mrazáku než čerstvé nemražené.

V míse plátky smícháme s nastrouhaným česnekem, nastrouhanou citronovou kůrou, s pár pokrájenými stonky koriandru, ústřicovou omáčkou, sójovou omáčkou, olejem  a pepřem. Promícháme a naložené maso necháme asi na 1-2 hodiny odležet v lednici. Můžeme ho nechat naložené ale i přes noc.

Zeleninu si připravíme před restováním, abychom ji pak mohli připravit už velmi rychle. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Mrkev a papriku nakrájíme na nudličky. Cuketu nakrájíme na tenké půl plátky. Pak choi nakrájíme na proužky o své délce. Pórek nakrájíme na tenká kolečka.

Rozpálíme si menší pánev s olejem na restování masa. Do pánve vkládáme maso po menších dávkách a orestujeme ho a dáme si opečené kousky stranou. Postupně takto opečeme všechno maso.

Rozpálíme si také vetší wok pánev s olejem a budeme zde restovat zeleninu. Nejdříve orestujeme cibuli a pak papriku s mrkví. Po změknutí přidáme cuketu s pak choi. O chvíli později přidáme ještě pórek. Na závěr ochutíme sójovou a ústřicovou omáčkou.

Udon nudle uvaříme jako poslední podle návodu. To většinou trvá 5 minut. Scezené nudle nakonec ještě prohřejeme ve wok pánvi se zeleninou a také s masem.

Podáváme se sušenou cibulkou, čerstvým koriandrem a posypané sezamem.

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.