Udon s hovězím a zeleninou
Věděli jste, že udon jsou nudle používané často v japonské kuchyni?
Suroviny:
Na 4 porce:
Maso:
- 500 g hovězí kýty
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- pár stonků koriandru
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce oleje
- pepř
- 2 lžíce oleje na restování
Zelenina:
- 1 červená cibule
- 1 mrkev
- 1 paprika
- 1 malá cuketa
- 1 pak choi
- 1 malý pórek
- 2 lžíce oleje na restování
- sójová a ústřicová omáčka k dochucení
Nudle:
- 1 balení udon nudlí
- olej
Na dokončení:
- bílý nebo černý sezam
- čerstvý koriandr
- sušená cibulka
Postup:
Maso očistíme a krájíme ho proti masovému vláknu na velmi tenké podlouhlé plátky. Maso se na takový způsob krájí lépe asi 1-2 hodiny po rozmražení z mrazáku než čerstvé nemražené.
V míse plátky smícháme s nastrouhaným česnekem, nastrouhanou citronovou kůrou, s pár pokrájenými stonky koriandru, ústřicovou omáčkou, sójovou omáčkou, olejem a pepřem. Promícháme a naložené maso necháme asi na 1-2 hodiny odležet v lednici. Můžeme ho nechat naložené ale i přes noc.
Zeleninu si připravíme před restováním, abychom ji pak mohli připravit už velmi rychle. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Mrkev a papriku nakrájíme na nudličky. Cuketu nakrájíme na tenké půl plátky. Pak choi nakrájíme na proužky o své délce. Pórek nakrájíme na tenká kolečka.
Rozpálíme si menší pánev s olejem na restování masa. Do pánve vkládáme maso po menších dávkách a orestujeme ho a dáme si opečené kousky stranou. Postupně takto opečeme všechno maso.
Rozpálíme si také vetší wok pánev s olejem a budeme zde restovat zeleninu. Nejdříve orestujeme cibuli a pak papriku s mrkví. Po změknutí přidáme cuketu s pak choi. O chvíli později přidáme ještě pórek. Na závěr ochutíme sójovou a ústřicovou omáčkou.
Udon nudle uvaříme jako poslední podle návodu. To většinou trvá 5 minut. Scezené nudle nakonec ještě prohřejeme ve wok pánvi se zeleninou a také s masem.
Podáváme se sušenou cibulkou, čerstvým koriandrem a posypané sezamem.