Bún bò Nam Bô
Věděli jste že Bún bò Nam Bô znamená v překladu „nudle a hovězí z jižního Vietnamu“, odkud by měl pokrm pocházet?
Suroviny
Na 6 porcí:
Maso:
- 500 g hovězího (kýta, může být i jiné)
- 1-2 lžíce ústřicové omáčky
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička nastrouhané kůry z citronu
- 1 lžíce cukru
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- sůl
- pepř
Přílohy:
- 1 salátová okurka
- 3-4 mrkve
- cca 1/4 ledového salátu
- 200 g arašídů
- 500 g rýžových nudlí
- mungo klíčky
- koriandr
Omáčka:
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1-2 lžíce octa
- 1-2 lžíce sójové omáčky
- cca 10 stroužků česneku
- 300 ml vroucí vody a 100 ml studené
- chilli mleté dle chuti
Postup
Maso očistíme a krájíme ho proti masovému vláknu na velmi tenké podlouhlé plátky. Maso se na takový způsob krájí lépe asi 1-2 hodiny po rozmražení z mrazáku než čerstvé nemražené. V míse plátky smícháme s ústřicovou omáčkou, nastrouhaným česnekem, nastrouhanou citronovou kůrou, cukrem, olejem, solí a pepřem. Promícháme a naložené maso necháme asi na 1-2 hodiny odležet v lednici.
Mezitím si připravíme zeleninu. Okurku i mrkve očistíme, omyjeme a nakrájíme je na tenké proužky-nudličky dlouhé asi jako palec. Salát nakrájíme na tenké proužky také. Otrháme lístky koriandru a zlehka ho potrháme.
Arašídy v ještě uzavřeném obalu rozdrtíme válečkem, případně je můžeme nasypat do sekáčku a na malou chvilku je nechat nahrubo rozsekat. Arašídy pak nasypeme na plech vyložený pečicím papírem a v horkovzdušné troubě je při 160 °C necháme pražit asi 15-20 minut.
Připravíme si omáčku. Do misky dáme cukr, ústřicovou omáčku, ocet a sójovku. Česnek oloupeme a nakrájíme ho na tenké plátky. Vše zalijeme vroucí vodou a přidáme i studenou. Dochutíme podle chuti mletým chilli.
Maso dáváme postupně po menších dávkách do rozpálené wok pánve. Plátky rozprostřeme po celé pánvi a zprudka je opékáme. Mezitím uvaříme také nudle. Zalijeme je dostatečným množstvím vroucí vody a necháme v ní nudle změknout. Pak je scedíme a zlehka propláchneme studenou vodou.
Na talíř do kola rozprostřeme nudličky mrkve a okurky, mungo klíčky, salátové kousky a nudle. Doprostřed dáme kousky masa. Zasypeme koriandrem a praženými arašídy. Vše zalijeme množstvím omáčky podle chuti.