Bún bò Nam Bô

Bún bò Nam Bô

Věděli jste že Bún bò Nam Bô znamená v překladu „nudle a hovězí z jižního Vietnamu“, odkud by měl pokrm pocházet?

Suroviny

Na 6 porcí:

Maso:

  • 500 g hovězího (kýta, může být i jiné)
  • 1-2 lžíce ústřicové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička nastrouhané kůry z citronu
  • 1 lžíce cukru
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl
  • pepř

Přílohy:

  • 1 salátová okurka
  • 3-4 mrkve
  • cca 1/4 ledového salátu
  • 200 g arašídů
  • 500 g rýžových nudlí
  • mungo klíčky
  • koriandr

Omáčka:

  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1-2 lžíce octa
  • 1-2 lžíce sójové omáčky
  • cca 10 stroužků česneku
  • 300 ml vroucí vody a 100 ml studené
  • chilli mleté dle chuti

Postup

Maso očistíme a krájíme ho proti masovému vláknu na velmi tenké podlouhlé plátky. Maso se na takový způsob krájí lépe asi 1-2 hodiny po rozmražení z mrazáku než čerstvé nemražené. V míse plátky smícháme s ústřicovou omáčkou, nastrouhaným česnekem, nastrouhanou citronovou kůrou, cukrem, olejem, solí a pepřem. Promícháme a naložené maso necháme asi na 1-2 hodiny odležet v lednici.

Mezitím si připravíme zeleninu. Okurku i mrkve očistíme, omyjeme a nakrájíme je na tenké proužky-nudličky dlouhé asi jako palec. Salát nakrájíme na tenké proužky také. Otrháme lístky koriandru a zlehka ho potrháme.

Arašídy v ještě uzavřeném obalu rozdrtíme válečkem, případně je můžeme nasypat do sekáčku a na malou chvilku je nechat nahrubo rozsekat. Arašídy pak nasypeme na plech vyložený pečicím papírem a v horkovzdušné troubě je při 160 °C necháme pražit asi 15-20 minut.

Připravíme si omáčku. Do misky dáme cukr, ústřicovou omáčku, ocet a sójovku. Česnek oloupeme a nakrájíme ho na tenké plátky. Vše zalijeme vroucí vodou a přidáme i studenou. Dochutíme podle chuti mletým chilli.

Maso dáváme postupně po menších dávkách do rozpálené wok pánve. Plátky rozprostřeme po celé pánvi a zprudka je opékáme. Mezitím uvaříme také nudle. Zalijeme je dostatečným množstvím vroucí vody a necháme v ní nudle změknout. Pak je scedíme a zlehka propláchneme studenou vodou.

Na talíř do kola rozprostřeme nudličky mrkve a okurky, mungo klíčky, salátové kousky a nudle. Doprostřed dáme kousky masa. Zasypeme koriandrem a praženými arašídy. Vše zalijeme množstvím omáčky podle chuti.

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.