Celeráky
Věděli jste, že v oblasti Náchodska se bramborákům říká kramfleky? Takto bramboráky označoval i Alois Jirásek.
Suroviny
Na 4 porce:
- 400 g celeru
- 550 g brambor
- 150 g tvrdého sýra (eidam)
- 4 vejce
- česnek podle chuti
- majoránka
- sůl
- pepř
Postup
Celer i brambory zbavíme slupky a najemno nastrouháme. Najemno nastrouháme i sýr. Vše promícháme s vejci. Dochutíme nastrouhaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Promícháme.
Plech vyložíme pečicím papírem a na něj klademe po lžících hrudky, ze kterých vytvarujeme placičky. Dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme asi 10-15 minut (podle tloušťky těsta) při 180 °C a v průběhu pečení bramboráky otočíme.