Chřestovka
Věděli jste, že do válečných období 20. století bylo Česko vyhlášeným pěstitelem chřestu?
Suroviny
- sterilovaný bílý chřest (330 g)
- 1 l mléka (část můžeme nahradit smetanou)
- muškátový ořech
- pepř bílý
- sůl
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce škrobu na zahuštění
- krutony
Postup
Do hrnce dáme mléko (případně část nahradíme smetanou) a dáme ho vařit. Často ho mícháme. Chřest nakrájíme na menší kousky a přidáme ho do mléka.
Ochutíme zlehka nastrouhaným muškátovým oříškem, pepřem a solí. Zahustíme 2 lžícemi škrobu rozmíchaného v menším množství vody. Vlijeme do polévky. Na závěr přidáme máslo a promícháme.
Na krutonky můžeme využít pečivo (např. toastový chléb) nakrájené na kostičky a opečené v troubě.