Domácí nutella
Věděli jste, že původní originální Nutella od Ferrera byla původně tuhá a krájela se na plátky na chléb? Krémovou konzistenci vhodnou na roztírání získala až později.
Suroviny
- 200 g lískových ořechů
- 1 zahuštěné slazené mléko (Salko)
- 4 lžíce medu
- 2 mléčné čokolády
- špetka soli
Postup
Oříšky vysypeme na plech a nasucho je opražíme v troubě na cca 10-15 minut při 180 °C. Poté je ještě horké dáme do čisté utěrky a promneme. Oříšky takto zbavíme slupek. Případně je můžeme spařit horkou vodou a rovněž zbavit slupky, pak je ale musíme dát ještě chvíli do trouby, aby vyschly. Horké ořechy dáme do mixéru (sekáčku) a rozmixujeme je na kaši.
Salko, med, čokoládu a špetku soli dáme do hrnce. Hrnec dáme ještě do jednoho hrnce s vodou, abychom udělali vodní lázeň. Směs necháme ve vodní lázni zcela rozpustit.
Směs smícháme s rozmixovanými ořechy a pořádně rozmícháme. Nutellu podáváme klidně ještě teplou nebo ji pak plníme do sklenic a uchováme v chladu.