Kimchi

Kimchi

Věděli jste, že časopis Health v roce 2006 zařadil kimchi mezi pět nejdravějších pokrmů na světě?

Suroviny

  • 1 1/4 kg pekingského zelí
  • 40 g soli
  • 2 l studené vody
  • 300 g jarních cibulek
  • 2 mrkve
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 10 stroužků česneku
  • 5 g mletého chilli (nebo dle chuti)
  • 1 lžíce cukru krupice

Postup

V míse ve vodě rozpustíme sůl. Zelí omyjeme a nakrájíme na větší proužky. Zelí dáme do nádoby (ideálně skleněné velké lahve (od okurek) nebo do kvasicí nádoby). Zalijeme ho roztokem tak, aby bylo ponořené. Na 12 hodin necháme nádobu při pokojové teplotě neuzavřenou, jen na ni položíme talířek.

Po 12 hodinách bude nálev lehce zkyslý a v nádobě se začnou objevovat bublinky. Zelí scedíme, ale roztok si ponecháme.

Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na proužky (asi 5 cm), mrkev nakrájíme na tenké nudličky. Smícháme obojí se zelím.

Zázvor a česnek očistíme a nastrouháme na jemno. Společně je promícháme ještě s chilli kořením a cukrem. Promícháme s připravenou zeleninou.

Lahev umyjeme a směs do ní naskládáme zpět. Zalijeme roztokem. Zatížíme sáčkem s vodou. Necháme kvasit v místnosti, kde je teplota do 20 °C, asi 4-5 dní. Po dokvašení lahev uzavřeme a skladujeme v lednici.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.