Cheesecake přelitý domácím slaným karamelem

Cheesecake přelitý domácím slaným karamelem

Věděli jste, že slaný karamel byl zpopularizován Američany, ale vynalezen byl v 60. letech ve Francii?

Suroviny

Korpus:

  • 500 g máslových sušenek
  • 100 g rozehřátého másla

Krém:

  • 1 smetana ke šlehání
  • 500 g mascarpone
  • 4 lžíce moučkového cukru (nebo dle chuti)

Slaný karamel

(asi na větší polovinu klasické zavařovací sklenice – nevyužijeme na dort vše):

  • 280 g cukru krystal
  • 80 g změklého másla
  • 200 ml horké smetany ke šlehání
  • špetka soli (nebo dle chuti)

Postup

Korpus:

Máslové sušenky rozdrtíme na prach a vlijeme do nich rozehřáté máslo. Kulatou dortovou formu vyložíme na dně papírem na pečení. Dno formy pokryté papírem zaplníme sušenkovou směsí. Vtlačíme ji i do okrajů. Necháme korpus chvíli odležet v lednici, než si připravíme krém.

Krém:

Smetanu vyšleháme a poté do ní na malé otáčky zašleháme ještě mascarpone a cukr. Krém nalijeme na korpus a uhladíme. Dáme ztuhnout do lednice.

Slaný karamel:

Na slaný karamel si připravíme pánev s nepřilnavým dnem (případně hrnec s tlustým dnem) a vsypeme do ní cukr. Pánev dáme na nízkou intenzitu ohřívat. Cukr ohříváme velmi pomalu, rozhodně ne zprudka a celou dobu ho musíme míchat. Cukr se nesmí ani trochu připálit. Po přibližně 15 minutách se začne cukr rozpouštět, stále ho mícháme a po rozpuštění ztlumíme plamen.

Do rozehřátého cukru postupně přidáváme rozehřáté máslo, které bude nejspíš trochu prskat. Vmícháváme ho, aby se obojí propojilo. Smetanu si v hrnci přivedeme k varu. (Pokud bychom do karamelu vmíchali studenou smetanu, srazilo by se to). Poté karamel s máslem sejmeme zcela z rozehřáté plotýnky a přilijeme horkou smetanu a vymícháme do hladka.

Tekutý karamel ochutíme opatrně solí. Ochutnáváme opatrně, protože je karamel velmi horký. Přisolovat můžeme karamel postupně tak, abychom ho hned ze začátku nepřesolili.

Horký karamel můžeme nalít do zavařovacích sklenic a uchovávat ho na později. Nebo jím rovnou přelijeme servírovaný cheesecake. Na pozdější servírování stačí karamel (klidně i ve sklenici bez víčka) ohřát v mikrovlnce na  stupni rozmrazování. Po chvíli bude tekutý jako kdyby byl právě uvařený.

Domácí slaný karamel vám pak v lednici v zavařovačkách vydrží až 3 měsíce.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.