Italský závin

Italský závin

Věděli jste, že sušená rajčata byla používána už Aztéky? Rajčata nasolovali a sušili na slunci a díky tomu je pak mohli uchovávat pro pozdější konzumaci. Na slunci jejich sušení trvá 4 – 10 dní.

Suroviny

Na 1 závin:

  • 1 listové těsto
  • hladká mouka na podsypání
  • 1 rajčatový protlak (140 g) – ten s hustou konzistencí
  • 1 balení sušených rajčat v sáčku (100 g) – ne naložených v oleji
  • 100 g plátkového sýra nebo nastrouhané nivy
  • 100 g šunky
  • 1 cibule
  • sušené oregano/provensálské bylinky
  • 1 vejce

Postup

Listové těsto rozválíme na podsypaném vále do obdélníku. Pomažeme ho rajčatovým protlakem.

Sušená rajčata nakrájíme na velmi malé kostičky a zasypeme jím rovnoměrně pomazané těsto. Sýr i šunku pak potrháme na menší kousky a poklademe je na střídačku na těsto. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Těsto zasypeme cibulí a zlehka oreganem nebo směsí provensálských bylinek.

Těsto zarolujeme do závinu a přeneseme ho opatrně na plech s pečicím papírem tak, aby byl zarolovaným koncem ideálně dolů. Strany závinu zmáčkneme, aby nám náplň netekla při pečení ven. Závin pomažeme rozmíchaným vajíčkem. Pečeme asi 20-30 minut při 180 °C.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.