Melomakarona

Melomakarona

Věděli jste, že tohle cukroví nesmí chybět na řeckých vánočních stolech?

Suroviny

Těsto na 2 plechy:

  • 125 ml olivového oleje
  • 120 g změklého másla
  • 120 g cukru krupice
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • špetka muškátového oříšku
  • 60 ml whiskey
  • 60 ml čerstvě vymačkaného pomeranče
  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • strouhaná kůra z 1 pomeranče

Sirup:

  • 300 g tekutého medu
  • 220 g cukru
  • 2 celé skořice
  • kůra z pomeranče dle chuti
  • 250 ml vody

Ozdobení:

  • 70 g nesolených pistácií

Postup

Olej, máslo, cukr a koření vyšleháme společně v míse. Pak přilijeme whiskey a pomerančovou šťávu. Vyndáme ze směsi kousky hřebíčku. A nastrouháme do ní kůru z pomeranče.

Mouku smícháme se sodou, kypřicím práškem a solí. Smícháme s tekutou směsí. Vypracujeme těsto.

Z těsta děláme malé kuličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky pak vždycky trochu rozmáčkneme, že z nich budou spíše hrudky. Pečeme je při 180° C asi 20 minut.

V hrnci smícháme med, cukr, skořici a kůru s vodou. Povaříme asi 5 minut.

Upečené melomakarony sesypeme ještě teplé do mísy a přelijeme připraveným sirupem. Pak cukroví rozložíme na tác a ozdobíme nasekanými pistáciemi.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.