Melomakarona
Věděli jste, že tohle cukroví nesmí chybět na řeckých vánočních stolech?
Suroviny
Těsto na 2 plechy:
- 125 ml olivového oleje
- 120 g změklého másla
- 120 g cukru krupice
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky hřebíčku
- špetka muškátového oříšku
- 60 ml whiskey
- 60 ml čerstvě vymačkaného pomeranče
- 500 g hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- strouhaná kůra z 1 pomeranče
Sirup:
- 300 g tekutého medu
- 220 g cukru
- 2 celé skořice
- kůra z pomeranče dle chuti
- 250 ml vody
Ozdobení:
- 70 g nesolených pistácií
Postup
Olej, máslo, cukr a koření vyšleháme společně v míse. Pak přilijeme whiskey a pomerančovou šťávu. Vyndáme ze směsi kousky hřebíčku. A nastrouháme do ní kůru z pomeranče.
Mouku smícháme se sodou, kypřicím práškem a solí. Smícháme s tekutou směsí. Vypracujeme těsto.
Z těsta děláme malé kuličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky pak vždycky trochu rozmáčkneme, že z nich budou spíše hrudky. Pečeme je při 180° C asi 20 minut.
V hrnci smícháme med, cukr, skořici a kůru s vodou. Povaříme asi 5 minut.
Upečené melomakarony sesypeme ještě teplé do mísy a přelijeme připraveným sirupem. Pak cukroví rozložíme na tác a ozdobíme nasekanými pistáciemi.