Květáková polévka na zelené kari pastě

Květáková polévka na zelené kari pastě

Věděli jste, že čerstvý květák poznáte podle lomu listu, který musí být hladký a vlhký? Květák by měl být bez tmavých skvrn a žlutého zbarvení.

Suroviny

Na 4 porce:

  • 1 menší květák
  • olivový olej
  • olej
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce oloupaného a nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce zelené kari pasty
  • 500 ml vroucí vody
  • 1 zeleninový bujón
  • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
  • sůl
  • koriandr a chilli paprička na ozdobení

 

Postup

Květák rozebereme na růžičky, opláchneme vodou a dáme ho na pekáč. Zakapeme ho olivovým olejem a pečeme ho 20 minut na 180 °C.

Oloupeme si cibuli a mrkev. Cibuli nakrájíme na kostičky a mrkev na proužky. V hrnci rozpálíme trochu oleje a na něm orestujeme cibuli a mrkev. Česnek a zázvor oloupeme. Obojí nastrouháme a přidáme do hrnce. Také přidáme zelenou kari pastu a zalijeme horkou vodou. Přidáme ještě upečený květák.

Povaříme a přidáme do hrnce kostku bujónu a kokosové mléko. Na závěr dochutíme solí. Poté vše rozmixujeme na krém tyčovým mixérem. Servírujeme zdobené čerstvým koriandrem a chilli papričkou.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.