Květáková polévka na zelené kari pastě
Věděli jste, že čerstvý květák poznáte podle lomu listu, který musí být hladký a vlhký? Květák by měl být bez tmavých skvrn a žlutého zbarvení.
Suroviny
Na 4 porce:
- 1 menší květák
- olivový olej
- olej
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce oloupaného a nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce zelené kari pasty
- 500 ml vroucí vody
- 1 zeleninový bujón
- 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
- sůl
- koriandr a chilli paprička na ozdobení
Postup
Květák rozebereme na růžičky, opláchneme vodou a dáme ho na pekáč. Zakapeme ho olivovým olejem a pečeme ho 20 minut na 180 °C.
Oloupeme si cibuli a mrkev. Cibuli nakrájíme na kostičky a mrkev na proužky. V hrnci rozpálíme trochu oleje a na něm orestujeme cibuli a mrkev. Česnek a zázvor oloupeme. Obojí nastrouháme a přidáme do hrnce. Také přidáme zelenou kari pastu a zalijeme horkou vodou. Přidáme ještě upečený květák.
Povaříme a přidáme do hrnce kostku bujónu a kokosové mléko. Na závěr dochutíme solí. Poté vše rozmixujeme na krém tyčovým mixérem. Servírujeme zdobené čerstvým koriandrem a chilli papričkou.