Mecháček

Mecháček

Věděli jste, že špenát není v dortu cítit?

Suroviny

Těsto:

  • 2 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 150 g mléka
  • 100 g slunečnicového oleje
  • 100 g čerstvého baby špenátu
  • 350 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli

Krém:

  • 1 mascarpone (250 g)
  • 125 g tučného tvarohu (ve vaničce)
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 smetafix

Dozdobení:

  • maliny/borůvky/granátové jablko nebo i jiné ovoce

Postup

Těsto:

Vejce rozklepneme a vyšleháme je s cukrem pomocí šlehače. Přidáme pak bílý jogurt a mléko.

V jiné míse rozmixujeme tyčovým mixérem olej s postupně přidávaným baby špenátem.

Pečlivě rozmixovaný špenát vmícháme k těstu. Postupně do těsta zašleháme i mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu. Přidáme špetku soli.

Těsto vlijeme do kulaté formy s pečícím papírem a pečeme ho při 160°C asi 40 minut (dokud se nebude těsto lepit na špejli).

Krém:

V jedné míse smícháme mascarpone, cukry a tvaroh. Ve druhé míse vyšleháme smetanu se smetafixem. Šlehačku pak přidáme k směsi s mascarpone a tvarohu a jemně ji do směsi vmícháme. Krém uložíme do lednice než korpus vychladne.

Dozdobení:

Vychladlý korpus ze shora seřízeneme a tuto svrchní část rozdrobíme do mísy (můžeme vynechat kůrku, která při pečení změnila barvu lehce dohněda). Krém naneseme na korpus. Rozdrobeným těstem zasypeme krém. Dort pak už jen ozdobíme dle libosti ovocem a necháme vychladit v lednici.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.