Francouzská čočka se zeleninou
Věděli jste, že zelená francouzská čočka se nedá rozvařit?
Suroviny
Na 4 porce:
- 400 g zelené francouzské čočky
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 2 větší červené řepy
- sůl
- olivový olej
- tymián
- 2 menší papriky
- 2 menší cibule
- 2 mrkve
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce medu
- 7 lžic olivového oleje
- 3 lžíce balsamica
- sůl
- pepř
Postup
Čočku uvaříme podle návodu, jen spolu s ní dáme do hrnce ještě kostku bujónu. Čočku po změknutí scedíme.
Řepu oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky. Kousky klademe na plech s pečícím papírem. Každý plátek pak zlehka osolíme, potřeme trochou olivového oleje a posypeme troškou tymiánu. Dáme péct do trouby na 180 °C a pečeme řepu doměkka.
Rovněž upečeme i ostatní zeleninu. Papriky omyjeme a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší půlměsíčky. Mrkve oloupeme, rozkrojíme podélně na 4 části a pak mrkve ještě rozkrojíme v půlce. Česnek také oloupeme a dáme celé stroužky k zelenině. Zeleninu dáme na plech s pečícím papírem a pečeme ji stejně jako řepu do změknutí.
Připravíme si dresink. Smícháme rozehřátý med, 7 lžic olivového oleje, 3 lžíce balsamica, sůl a pepř. Tímto dresinkem pak pokapeme naservírovanou čočku se zeleninou.