Zelný štrůdl

Věděli jste, že kysané zelí je symbolem střední Evropy a ve Spojených státech se přistěhovalcům ze střední Evropy dokonce přezdívalo Krauts? Zejména se tak říkalo Čechům a Němcům.

Suroviny

Těsto:

  • 1 listové těsto
  • hladká mouka

Náplň:

  • olej
  • 1 cibule
  • 250 g kysaného zelí
  • 150 g slaniny/šunky
  • 1 červené paprika (nemusí být)
  • 1 vejce na pomazání
  • kmín na posypání

Postup

Listové těsto vyválíme na vále s trochou hladké mouky, aby se těsto nelepilo.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme pánev s trochou oleje a cibuli na něm orestujeme. Přidáme pak slaninu nebo šunku také nakrájenou na kostičky.

Ze zelí vymačkáme přebytečnou vodu a pokrájíme ho na kousky. Pokud budeme chtít přidat papriku, pokrájíme ji také na kostičky a přidáme k orestované cibuli. Po změknutí papriky přidáme ještě zelí. Prohřejeme a pak směs rovnoměrně poklademe na vyválené těsto. Zarolujeme ho a dáme na plech vyložený pečicím papírem.

Závin potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Dáme péct do předehřáté trouby asi na 200 °C, dokud nebude těsto na povrchu křupavé (asi 20 minut).



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.