Zelný štrůdl
Věděli jste, že kysané zelí je symbolem střední Evropy a ve Spojených státech se přistěhovalcům ze střední Evropy dokonce přezdívalo Krauts? Zejména se tak říkalo Čechům a Němcům.
Suroviny
Těsto:
- 1 listové těsto
- hladká mouka
Náplň:
- olej
- 1 cibule
- 250 g kysaného zelí
- 150 g slaniny/šunky
- 1 červené paprika (nemusí být)
- 1 vejce na pomazání
- kmín na posypání
Postup
Listové těsto vyválíme na vále s trochou hladké mouky, aby se těsto nelepilo.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme pánev s trochou oleje a cibuli na něm orestujeme. Přidáme pak slaninu nebo šunku také nakrájenou na kostičky.
Ze zelí vymačkáme přebytečnou vodu a pokrájíme ho na kousky. Pokud budeme chtít přidat papriku, pokrájíme ji také na kostičky a přidáme k orestované cibuli. Po změknutí papriky přidáme ještě zelí. Prohřejeme a pak směs rovnoměrně poklademe na vyválené těsto. Zarolujeme ho a dáme na plech vyložený pečicím papírem.
Závin potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Dáme péct do předehřáté trouby asi na 200 °C, dokud nebude těsto na povrchu křupavé (asi 20 minut).