Loupáky

Loupáky

Věděli jste, že název loupák pochází z toho, že se dříve totiž daly tyto „rohlíky“ loupat, protože byly z placky, která se rolovala?

Suroviny

  • 3 žloutky
  • citronová kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/3 kostky másla
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • kostka droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • špetka soli
  • 3 hrnky hladké mouky
  • mák na posypání
  • žloutky na pomazání
  • pečící papír

Postup

Uděláme si kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, zasypeme lžící cukru a trochou mouky. Necháme asi 10 minut v teple.

V míse utřeme máslo se zbylým cukrem a postupně přidáváme žloutky. Pak přidáme vzešlé droždí, kůru, sůl a mouku a zaděláme těsto. Těsto poprášíme, zakryjeme v míse a necháme asi 45 minut kynout na teplém místě.

Poté těsto vyválíme do kola, ze kterých krájíme trojúhelníky (jako na pizzu). Od širšího konce stáčíme na rohlíčky. Na plechu ještě necháme vykynout. Pomažeme žloutky, posypeme mákem a pečeme při 160 °C.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.