Batátová polévka s arašídovým máslem
Věděli jste, že batáty dorazily do Evropy dříve než brambory?
Suroviny
Na 6 porcí:
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 větší mrkev
- 550 g batátů
- 1,5 l vody
- 1 bujón
- 200 ml smetany na vaření
- 3 lžičky arašídového másla
- sůl
- pepř
- (chilli)
- několik plátků slaniny
Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Rozpálíme v hrnci 3 lžíce slunečnicového oleje a opražíme na něm nejdříve cibuli a pak po změknutí cibule přidáme i česnek. Průběžně promícháváme.
Mezitím oloupeme batáty a mrkev. Mrkev nastrouháme a přisypeme do hrnce. Batáty pokrájíme na kousky a také je přisypeme do hrnce. Asi pět minut zeleninu opékáme. Ve varné konvici si ohřejeme 1,5 l vody a pak ji nalijeme do hrnce. Přidáme také 1 kostku bujónu a necháme ještě chvíli vařit.
Odstavíme a necháme chvíli vychladnout. Až bude polévka trochu zchladlá, můžeme ji začít mixovat tyčovým mixérem dohladka. Po úplném rozmixování dáme polévku ještě vařit a postupně přilijeme smetanu a vmícháme 3 lžičky arašídového másla.
Dochutíme solí a pepřem. Případně můžeme dochutit i chilli.
Na pánvi bez oleje opečeme 2 plátky anglické slaniny (2 plátky na porci). Polévku podáváme s křupavou slaninou, bagetkou a můžeme zasypat rozdrcenými arašídy.