Batátová polévka s arašídovým máslem

Batátová polévka s arašídovým máslem

Věděli jste, že batáty dorazily do Evropy dříve než brambory?

Suroviny

Na 6 porcí:

  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší mrkev
  • 550 g batátů
  • 1,5 l vody
  • 1 bujón
  • 200 ml smetany na vaření
  • 3 lžičky arašídového másla
  • sůl
  • pepř
  • (chilli)
  • několik plátků slaniny

Postup

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Rozpálíme v hrnci 3 lžíce slunečnicového oleje a opražíme na něm nejdříve cibuli a pak po změknutí cibule přidáme i česnek. Průběžně promícháváme.

Mezitím oloupeme batáty a mrkev. Mrkev nastrouháme a přisypeme do hrnce. Batáty pokrájíme na kousky a také je přisypeme do hrnce. Asi pět minut zeleninu opékáme. Ve varné konvici si ohřejeme 1,5 l vody a pak ji nalijeme do hrnce. Přidáme také 1 kostku bujónu a necháme ještě chvíli vařit.

Odstavíme a necháme chvíli vychladnout. Až bude polévka trochu zchladlá, můžeme ji začít mixovat tyčovým mixérem dohladka. Po úplném rozmixování dáme polévku ještě vařit a postupně přilijeme smetanu a vmícháme 3 lžičky arašídového másla.

Dochutíme solí a pepřem. Případně můžeme dochutit i chilli.

Na pánvi bez oleje opečeme 2 plátky anglické slaniny (2 plátky na porci). Polévku podáváme s křupavou slaninou, bagetkou a můžeme zasypat rozdrcenými arašídy.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.