Chicken tikka masala

Chicken tikka masala

Věděli jste, že rýže basmati se může chlubit svou vůní díky tomu, že se nechává dozrát minimálně 1,5 roku? Pěstuje se v Himalájích a je zavlažována vodou přímo z ledovců.

Suroviny

Na 4 porce:

Marináda na maso:

  • 500 g kuřecích prsou nakrájených na kostky
  • šťáva z jedné limetky
  • 1 lžička směsi koření garam masala
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce jogurtu (nejlépe řeckého)
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • půl lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 1 nastrouhaný stroužek česneku

 

Omáčka:

  • 2 lžíce oleje
  • 3 cibule nakrájené na jemno
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 5 kousků kardamonu
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 celá skořice, přelámaná na 3 kousky
  • 5 kousků hřebíčku
  • 5 bobkových listů
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 3 stroužky nastrouhaného česneku
  • 6 velkých rajčat nakrájených na menší kousky
  • půl lžičky chilli
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžíce maďarské mleté sladké papriky
  • 1 lžička indického kari
  • 1 vrchovatá lžíce směsi koření garam masala
  • špetka soli
  • 1,5 lžíce cukru krystal
  • 2 lžíce jogurtu na zjemnění
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

Zapečená rýže:

  • 2 hrnky rýže basmati
  • 4 hrnky vody
  • 2 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 4 ks hřebíčku
  • 4 ks celého pepře
  • 4 ks nového koření
  • sůl

Postup

Maso:

Den dopředu si přichystáme marinádu na maso. Smícháme šťávu z limetky, olej, garam masalu, jogurt, sůl, pepř a nastrouhaný česnek se zázvorem. Důkladně promícháme a smícháme s masem. Takto naložené maso necháme marinovat nejlépe přes noc. Minimálně však alespoň dvě hodiny.

Druhý den dáme maso péct do pekáče, který přikryjeme. Dáme tam pouze maso bez zbytečné marinády. Pečeme na 170°C přibližně půl až tři čtvrtě hodiny. Dáváme pozor, aby se nám plech pod masem nepřipaloval a případně podlijeme trochou oleje. Na konci na chvíli odkryjeme.

Rýže:

Na rýži si připravíme cibule, které nakrájíme na kostičky a poté na oleji necháme zesklovatět v hrnci, který pak můžeme dát do trouby. Rýži propláchneme studenou vodou a vsypeme do hrnce. Pořádně mícháme, aby se nám rýže nepřipálila. Přidáme koření a vodu a uložíme hrnec přikrytý poklicí do trouby a pečeme na 180 °C přibližně 45 minut. Rýže nasákne veškerou vodu. V průběhu promícháváme.

Omáčka:

Na omáčku si připravíme cibuli na kostičky a na dvou lžících oleje ji ve větší pánvi necháme zesklovatět. Dále přidáme koření. Nejdříve římský kmín, který lehce rozdrtíme ve hmoždíři. Poté kardamon, badyán, přelámanou skořici, hřebíček, bobkový list. Pak přidáme nastrouhaný zázvor a česnek. Chvilku restujeme, ale dáváme pozor ať se koření nepřipálí.

Do pánve přidáme nakrájená rajčata a 5 minut restujeme. Snížíme teplotu a omáčku dochutíme zbytkem koření. Vmícháme půl lžičky chilli, mletý koriandr, kurkumu, papriku, kari a garam masalu. Zarestujeme a přidáme půl litru vody a dusíme půl hodiny. Přidáme cukr, sůl a dvě lžíce jogurtu.

Nakonec z omáčky vybereme celé kousky koření jako je kardamon, skořice, hřebíček, bobkový list a badyán. Omáčku přelijeme do vyššího hrnce a tyčovým mixérem rozmixujeme na jemnou omáčku. Přelijeme ji zpět do pánve a vsypeme sem také maso a nasekaný čerstvý koriandr. Prohřejeme.

Omáčku podáváme s rýží.

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.