Italské rizoto
Věděli jste, že italské rizoto nemá nic společného s českým rizotem? Rizoto, tak jak ho obvykle známe v české verzi se podobá spíše pokrmu nazývanému džuveč.
Suroviny
4 porce:
- 2 lžíce ghí
- 1 červená cibule
- 1 pór
- 500 g kulatozrnné rýže na rizoto (typu Arborio)
- půl litru zeleninového vývaru
- 1,5 dcl bílého suchého vína
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 60 g parmazánu
- sušená rajčata k podávání
Postup
Cibuli a pór očistíme, cibuli krájíme na kostičky, pórek na kolečka. Na pánvi rozehřejeme ghí. Opečeme cibuli a po zesklovatění přidáme i pórek. Až změkne, vmícháme rýži. Necháme ji zesklovatět.
Poté postupně zalíváme vývarem a mícháme. Osolíme, opepříme a lehce ochutíme špetkou strouhaného muškátového oříšku a přistrouháme i parmazán. Zalijeme vínem, mícháme až do změknutí rýže (na skus).
Rizoto bude lehce kašovité. Podáváme se sušeným rajčetem.