Lívance

Lívance

Věděli jste, že slovo lívanec vzniklo odvozením od slova lít, protože se lívancové těsto lije? Název se rozšířil i do zahraničí, kde je často nazýván jako Liwanzen.

Suroviny

  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 5 lžic cukru
  • 1 hrnek vlažného mléka + podle potřeby
  • 1 droždí
  • 1, 5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek pomletých ovesných vloček (prodávají se v balení jako mouka)
  • trocha oleje na vymaštění pánve
  • máslo na potření
  • suroviny na ozdobu podle chuti (skořicový cukr, marmeláda a mascarpone, šlehačka atd.)

Postup

Rozetřeme droždí s cukrem, zalijeme trochou vlažného mléka a zasypeme trochou hladké mouky. Necháme kynout na teplém místě.

Do mísy si rozklepneme vejce, přidáme sůl, rozšleháme a postupně přidáváme mouku a kvásek. Vmícháme zbytek mléka a ovesné vločky. Těsto necháme opět kynout na teplém místě do té doby, než dvojnásobně zvětší objem.

Vymažeme si pánev pomocí oleje na ubrousku. Není potřeba smažit ve vrstvě oleje. Těsto lijeme naběračkou na pánev. Opečeme z obou stran. Horké je potíráme trochou másla a zdobíme například skořicovým cukrem nebo jinými ingrediencemi.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.