Kakaová roláda
Věděli jste, že roláda se musí rolovat ještě horká? Při vychladnutí těsta, kdy ho nezarolujeme, pak ztrácí svou pružnost a těsto bude praskat.
Suroviny
- 6 vajec
- 180 g cukru krupice
- 160 g hladké mouky
- 20 g kakaa
Postup
Bílky oddělíme od žloutků. Bílky vyšleháme s půlkou cukru do pevného sněhu. Zvlášť vyšleháme také žloutky s cukrem. Sníh a žloutkovou pěnu opatrně promícháme a postupně přidáváme mouku a kakao.
Plech vyložíme papírem na pečení a těsto rovnoměrně na fólii rozetřeme. Ihned vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 15 minut (podle výšky těsta). Nesmíme roládu moc vysušit, jinak při stáčení popraská. Po upečení plát dáme na utěrku. Papír opatrně strhneme a necháme papír položený na plátu. Ještě horkou roládu srolujeme i s papírem. Necháme ji vychladnout a pak pomažeme marmeládou nebo krémem (např. pařížskou šlehačkou).
Ozdobíme podle fantazie (ovoce apod.).