Francouzský quiche
Věděli jste, že původ slova quiche (kyš) musíme hledat v německém slově Kuchen, což znamená koláč?
Suroviny
Korpus:
- 220 g hladké mouky
- 120 g másla
- 2 lžíce vody
- sůl
- 1 vejce na pomazání
Náplň:
- 200 g plátkové anglické slaniny
- lžíce másla
- 2 červené cibule
- 2 vejce
- 200 g smetany ke šlehání
- 200 g nastrouhaného sýra (ne uzeného)
- sůl
- pepř
Postup
Připravíme si mouku zasypanou lehce solí. Na mouku nakrájíme plátky másla. Promícháme na drobenku a přidáme vodu. Zpracujeme na těsto, které dáme do potravinářské folie a necháme ho 30 minut odpočinout v lednici.
Těsto vyválíme na pomoučeném vále do kolečka, které bude o trošku větší, než je velikost formy. Přeneseme ho do koláčové formy, kterou nemusíme nijak vymazávat. Těsto namačkáme i k okrajům do jejich výšky. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno těsta trochu propícháme vidličkou. Formu s těstem navrchu vyložíme pečicím papírem, na který nasypeme fazole nebo čočku, abychom těsto zatížili a při pečení nám nevyskočilo.
Těsto pečeme asi 20 minut. Sejmeme pak papír se zátěží a těsto potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi ještě 5 až 10 minut.
Mezitím si slaninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme ji v hrnci. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky, které necháme zezlátnout na pánvi s rozpáleným máslem.
V míse prošleháme vejce, smetanu, cibuli, slaninu a polovinu nastrouhaného sýra. Ochutíme solí a pepřem. Náplň naneseme na těsto, zasypeme ho zbytkem sýra a pečeme asi 30 minut. Necháme ve formě vychladnout a podáváme.