Dýňový koláč
Věděli jste, že dýně patří do stejné čeledi jako okurky, tudíž je to zelenina?
Suroviny
Těsto:
- 3 vejce
- 200 ml slunečnicového oleje
- 180 ml mléka
- 270 g polohrubé mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 160 g cukru krystal
- špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
- 450 g nastrouhané syrové máslové dýně (zbavené slupky), můžeme ji nastrouhat nahrubo
- 1 hrst vlašských ořechů
Poleva:
- 90 g másla pokojové teploty
- 130 g polotučného tvarohu
- 70 g cukru moučka
- meruňková marmeláda na ozdobení
Postup
Do jedné mísy rozklepneme vejce, promícháme je metličkou. Přidáme do nich olej a mléko. Vymícháme.
Do druhé mísy odvážíme polohrubou mouku. Přidáme prášek do pečiva, jedlou sodu, cukr, sůl a skořici.
Sypkou směs promícháme a přisypeme k tekuté směsi a metličkou promícháme, aby vzniklo těsto. Do něj vmícháme nastrouhanou dýni. Hrst vlašských ořechů nasekáme na větší kousky a vmícháme je do těsta.
Koláčovou formu vyložíme papírem na pečení a těsto do formy vlijeme. Pečeme při 150 °C asi 45-60 minut. Po upečení necháme koláč ve formě vychladnout.
Mezitím si připravíme polevu. Do sekáčku (mixéru) dáme máslo pokojové teploty, tvaroh a cukr. Utřeme do hladké pěny. Krém natřeme na vychladlý koláč.
Koláč můžeme ještě ozdobit meruňkovou marmeládou trošku rozředěnou vodou tak, že uděláme na koláči z marmelády kruhy (nejlépe ozdobným sáčkem). Koncem lžičky pak můžeme ještě kruhy vylepšit tak, že od středu táhneme čáry jako kdybychom chtěli naznačit jednotlivé porce.