Curry pórko polévka
Věděli jste, že se pór rozlišuje na druh zimní a letní? Odlišují se například tím, že letní má delší část, která se konzumuje, oproti zimnímu póru.
Suroviny
Na 8 porcí:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 1 velký pór
- 2 lžíce másla
- 2 kostky bujónu (zeleninový)
- 1,5 l vody
- 1 smetana na vaření (200 ml)
- 2 lžičky kari koření
- sůl
- pepř
Postup
Ve velkém hrnci rozpálíme olivový olej. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky a zpěníme na rozpáleném oleji. Po změknutí přidáme i na malé kostičky nakrájené stroužky česneku. Zlehka opečeme. Mezitím omyjeme pór a nakrájíme ho na kolečka, která poté do hrnce přidáme. Vmícháme máslo. Opět opečeme do změknutí.
Do opečené zeleniny přidáme 2 kostky bujónu a zalijeme 1,5 l vody. Promícháme, prohřejeme a přilijeme smetanu. Přidáme také kari. Stačí před vlitím do hrnce vmíchat kari do smetany a promíchat. Polévku ochutíme solí a pepřem.
Pokud chceme polévku hustší, tak si v hrnečku připravíme asi 150 ml vody, do níž vsypeme přibližně 3 lžíce hladké mouky a promícháme, aby se rozpustily případné hrudky. Tuto smě pak vlijeme do polévky a provaříme. Cca po 5 minutách by měla začít více houstnout.