Hrášková polévka
Věděli jste, že zelený hrášek je zelenina, ale sušený hrách je luštěnina? Jako zelenina obsahuje více vitaminů a jako luštěnina je bohatá více na minerální látky než na vitaminy.
Suroviny
Na 4 porce:
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 brambory
- 600 ml zeleninového vývaru (může být i z bujonu)
- 300 g mraženého hrášku
- 3 lžíce smetany
- sůl
- pepř
Postup
Olej rozpálíme ve větším hrnci. Cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji. Až když je cibule téměř opečená, opečeme krátce i na malé kousky nasekaný stroužek česneku.
Bramboru oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Přidáme do hrnce a zalijeme vývarem. Vaříme 10 minut.
Vsypeme hrášek a necháme asi 5 minut probublat. Polévku rozmixujeme pomocí tyčového mixéru. Ale stačí rozmixovat i jen částečně. Dochutíme solí, pepřem a smetanou. Promícháme a podáváme.