Mexická polévka

Mexická polévka

Věděli jste, že v Mexiku se pěstuje přes 50 druhů různých fazolí? Pro naší polévku se nejvíce hodí frijoles negros.

Suroviny

Na 4-5 porcí:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 Jalapeño paprička
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička mletého chilli
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce rajčatové salsy
  • 1 l vývaru (klidně ze zeleninového bujonu)
  • sůl
  • pepř

Pro podávání:

  • cca 150 g opečeného mletého hovězího masa (lze vynechat)
  • 1 hrnek scezených černých fazolí z plechu (La costeña frijoles negros enteros)
  • 3 čerstvá rajčata, nakrájená na kostky
  • 1/2 hrnku scezené kukuřice z plechovky
  • rajčatová salsa podle chuti
  • 1 zakysaná smetana
  • limetka na dochucení
  • hrstka nasekaného čerstvého koriandru
  • pár tortilla chips

Postup

Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno. Do woku si dáme olivový olej a orestujeme na něm cibuli. Přidáme nasekanou Jalapeño papričku (množství přizpůsobit vlastní chuti) a chvíli opékáme. Ve hmoždíři podrtíme římský kmín, promícháme se lžičkou chilli a vsypeme do woku. Mícháme, aby se koření nepřipálilo. Po chvíli vmícháme 2 lžíce rajčatové salsy a 2 lžíce kečupu. Zalijeme vývarem a necháme probublat. Ochutíme solí a pepřem.

Do servírovací misky dáme asi 2 lžíce orestovaného hovězího mletého masa (lze vynechat), lžíci kukuřice, 2 lžíce rajčatových kostek a 3 lžíce černých fazolí. Přidáme ještě podle chuti rajčatovou salsu (cca 2 lžičky) a na chvilinku ohřejeme v mikrovlnce (cca půl minuty). Ohřáté zalijeme dávkou připravené polévky.

Při podávání si každý podle sebe ochutí zakysanou smetanou (asi 1 lžíce) a pár kapkami limetky. Zasypeme nasekaným koriandrem. Podáváme s troškou tortilla chips.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.