Pečené hrozny na bagetce s kozím sýrem
Věděli jste, že z celkové světové produkce vinné révy se pouze 10% konzumuje jako potravina a zbývající plody jsou využity při výrobě vína?
Suroviny
- 1 bílá francouzská bageta
- 500 g hroznového vína, nejlépe bezsemenného
- 1 lžíce balsamikového krému
- 4 lžíce olivového oleje
- hrst vlašských ořechů nebo i jiných
- 150 g čerstvého jemného kozího sýra (NE vyzrálého)
- sušená bazalka
- sůl
- pepř
Postup
V míse smícháme lžíci balsamikového krému a tři lžíce olivového oleje. Promícháme a rozdrtíme do tekutiny ještě trochu sušené bazalky. Omyté kuličky hroznů promícháme v připravené zálivce.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech si vyložíme pečicím papírem. Bagetu nakrájíme na oválky a z jedné strany každý kousek pomažeme zbytkem olivového oleje.
Do trouby dáme na cca 10 minut péct na jednom plechu naložené hrozny. Po těchto deseti minutách přidáme do trouby i druhý plech, na kterém máme ořechy a nakrájenou pomazanou bagetku a dáme na chvíli péct, aby nám bagetka s ořechy zezlátli.
Opečenou bagetku mažeme kozím sýrem a na to klademe pečené hrozny. Ozdobíme opečeným ořechem a zalijeme trochou šťávy, které hrozno pustí. Dochutíme solí a pepřem. Můžeme ještě dosladit a ozdobit tekutým medem.