Špíz na řecký způsob
Věděli jste, že ražniči, souvlaki, šašlik znamenají to samé, co špíz?
Suroviny
Na 4 porce:
Špízy:
- 500 g kuřecích prsou
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce octa
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- 1/2 lžičky tymiánu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- sůl
- pepř
- 1 velká žlutá paprika
- 1 větší cuketa
- 4 červené cibule
Brambory:
- cca 1,5 kg brambor
- koření dle chuti (směs na gyros apod.)
- olej
Dresing:
- 1 zakysaná smetana
- 3 lžíce majonézy
- oregano
- sůl
Máslová kukuřice s fazolkami:
- 2 lžíce másla
- 1 plechovka kukuřice
- menší hrst zelených fazolek
Postup
Maso nakrájíme na větší kostky a v míse ho smícháme s olivovým olejem, s citronovou šťávou, octem, prolisovaným česnekem, oreganem, bazalkou, tymiánem, koriandrem, solí a pepřem. Dobře promícháme. Na hodinu necháme uležet.
Dřevěné špejle namočíme na půl hodiny do studené vody.
Brambory pořádně omyjeme a i se slupkou krájíme na půlměsíčky. Vyskládáme na plech s pečicím papírem, zasypeme kořením a zlehka zakápneme olejem. Dáme péct do trouby na 180 °C.
Papriku a cuketu omyjeme. Papriku nakrájíme na větší čtverce. Cuketu na kolečka a v případě, že budou kolečka velká, je ještě přepůlíme. Cibuli nakrájíme půlměsíčky. Zeleninu zlehka osolíme.
Na špízy střídavě napichujeme 2 kousky masa, cuketu, papriku a cibuli. Zakončíme zase masem. Špízy můžeme grilovat nebo je dáme klasicky do trouby na plech s troškou oleje a pečeme při 180 °C.
Na malé pánvi si rozehřejeme máslo a na něm opečeme scezenou kukuřici se zelenými fazolkami. Osolíme.
Na dresing smícháme uvedené ingredience. Místo tohoto dresingu můžeme připravit i tzatziki. Recept najdete také na blogu.