Špíz na řecký způsob

Špíz na řecký způsob

Věděli jste, že ražniči, souvlaki, šašlik znamenají to samé, co špíz?

Suroviny

Na 4 porce:

Špízy:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce octa
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • sůl
  • pepř
  • 1 velká žlutá paprika
  • 1 větší cuketa
  • 4 červené cibule

Brambory:

  • cca 1,5 kg brambor
  • koření dle chuti (směs na gyros apod.)
  • olej

Dresing:

  • 1 zakysaná smetana
  • 3 lžíce majonézy
  • oregano
  • sůl

Máslová kukuřice s fazolkami:

  • 2 lžíce másla
  • 1 plechovka kukuřice
  • menší hrst zelených fazolek

Postup

Maso nakrájíme na větší kostky a v míse ho smícháme s olivovým olejem, s citronovou šťávou, octem, prolisovaným česnekem, oreganem, bazalkou, tymiánem, koriandrem, solí a pepřem. Dobře promícháme. Na hodinu necháme uležet.

Dřevěné špejle namočíme na půl hodiny do studené vody.

Brambory pořádně omyjeme a i se slupkou krájíme na půlměsíčky. Vyskládáme na plech s pečicím papírem, zasypeme kořením a zlehka zakápneme olejem. Dáme péct do trouby na 180 °C.

Papriku a cuketu omyjeme. Papriku nakrájíme na větší čtverce. Cuketu na kolečka a v případě, že budou kolečka velká, je ještě přepůlíme. Cibuli nakrájíme půlměsíčky. Zeleninu zlehka osolíme.

Na špízy střídavě napichujeme 2 kousky masa, cuketu, papriku a cibuli. Zakončíme zase masem. Špízy můžeme grilovat nebo je dáme klasicky do trouby na plech s troškou oleje a pečeme při 180 °C.

Na malé pánvi si rozehřejeme máslo a na něm opečeme scezenou kukuřici se zelenými fazolkami. Osolíme.

Na dresing smícháme uvedené ingredience. Místo tohoto dresingu můžeme připravit i tzatziki. Recept najdete také na blogu.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.