Cheesecake s lesním ovocem
Věděli jste, že národní den cheesecake je 30. července?
Suroviny
Na korpus dortové formy:
- 300 g sušenek (používám něco jako disco sušenky s náplní, které vyrábí Kaufland)
- 140 g rozehřátého másla
Na náplň:
- 7 ks plátků želatiny
- 120 g cukru moučka
- 250 g měkkého tvarohu (ve vaničce)
- 250 g ricotty
- 3 lžíce šťávy z citronu
- 1 smetana ke šlehání
- 500 g čerstvé směsi ovoce nebo mražené směsi (lesní směs – borůvky, maliny, jahody, ostružiny, rybíz)
- želé na polití dortu (čiré nebo červené)
Postup
Nadrtíme sušenky a smícháme je s rozpuštěným máslem. Směs rovnoměrně klademe do formy a dáme ztuhnout do lednice.
Želatinové plátky dáme změknout do studené vody. Zahřejeme 100 ml vody s cukrem a v roztoku rozpustíme želatinu. NEsmíme plátkovou želatinu přivést k varu.
Smícháme tvaroh, ricottu, šťávu z citronu a roztok. Vyšleháme smetanu a zapracujeme jí do směsi, kterou vlijeme do formy a necháme ji na chvíli v lednici ztuhnout.
Cheesecake poklademe ovocem a zalijeme je obarveným želé, které připravíme podle návodu a osladíme dvěma lžícemi cukru. Barevné dortové želé můžeme koupit v prášku už připravené a nebo si ho sami doma obarvíme potravinářským barvivem. Barviva používáme pouze trošku, jinak želé zhořkne. Uložíme do lednice a necháme alespoň 12 hodin.