Mrkvová polévka
Věděli jste, že do 17. století měla mrkev černé zbarvení? Až poté se v Holandsku začala šlechtit její oranžová odrůda.
Suroviny
Na 4 porce:
- 2 lžíce másla
- 4 velké mrkve
- 1 l horké vody
- 1 kostka bujonu
- 4 ks brambor
- sůl
- pepř
- 1 lžička kari (nemusí být)
- 1 smetana na vaření
Postup
Rozehřejeme máslo a restujeme na něm nastrouhanou mrkev po dobu asi 10 minut. Poté zalijeme horkou vodou. Přidáme bujon, na kostky nakrájené oloupané brambory a přikryjeme pokličkou. Vaříme asi 15 minut do změknutí brambor.
Dochutíme solí, pepřem a kari. Zalijeme smetanou. Rozmixujeme na krém, abychom neměli v polévce žádné větší kusy.