Zapečená mexická tortilla
Věděli jste, že tohle je proklatě dobrý mexický mix?
Suroviny
Tortilly a náplň:
- 8 středně velkých kukuřičných tortill (1 tortilla = 40 g)
- 2 červené cibule
- cherry rajčata
- čerstvý koriandr
- 1 zralé avokádo
- 1 limeta
- sůl
Fazolová pasta:
- 2 plechovky červených fazolí ve slaném nálevu
- 1 lžička římského kmínu
- 1/2 lžičky sečuánského pepře
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl
- pepř
Maso:
- 400 g očištěných kuřecích prsou
- koření na kebab (grilovací koření)
- olivový olej
- sůl
Postup
Očištěná kuřecí prsa nakrájíme na plátky. Posypeme je kořením a špetkou soli. Plátky zakapeme trochou olivového oleje a necháme asi 10 minut uležet. Pak plátky masa opékáme „nasucho“ na středně rozpálené pánvi.
Na fazolovou pastu scedíme fazole. Přibližně pět lžic si jich dáme stranou. A jinak je rozmixujeme tyčovým mixérem. Promícháme s prolisovaným česnekem, rozdrceným římským kmínem a rozdrceným sečuánským pepřem a se zakysanou smetanou.
Nakrájíme na tenké plátky oloupané avokádo, červenou cibuli a rajčata. Čerstvý koriandr pokrájíme.
Na každou tortillu klademe větší lžíci pasty a rozetřeme po celé tortille. Osolíme a klademe suroviny do řádek na tortillu: trochu plátků cibule, trochu plátků masa. Trochu plátků rajčat a ta zasypeme koriandrem. Ještě přiložíme tenké plátky avokáda. Celé zakapeme šťávou z limety.
Tortillu zabalíme tak, že jen částečně přeložíme její hořejší část a pak z jedné strany rolujeme. Anebo můžeme tortilly zarolovat celé. Tedy částečně přeložíme hořejší i spodnější část a pak rolujeme. Zabalenou tortillu dáme do kontaktního grilu a nebo do „toastovače na panini“. Ani nemusíme celý toastovač zavírat, jinak nám náplň může vytéct. Opékáme zlehka, ale zase tak, aby tortilly nejlépe chytly proužek.