Kuřecí ve sladkokyselé
Věděli jste, že u Číňanů platí, že pokud je stůl po jídle znečištěn, hostům chutnalo?
Suroviny
Na cca 5 porcí:
Tempura:
- 400 g kuřecích prsou
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- 90 g hladké mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 180 ml perlivé ledové vody
- 4 kostky ledu
- rýžový nebo slunečnicový olej na smažení
Omáčka:
- lžíce olivového oleje na smažení
- 5 lžic sojové omáčky
- 2-3 lžíce octa
- 2 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky na jemno nasekaného zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 malé červená paprika
- 1 malá oranžová paprika
- 1 mrkev
- 4 lžíce kečupu
- hrst mraženého hrášku
- 1 menší konzerva ananasu
- cca jeden hrnek vody
Příloha:
- jasmínová rýže (v suché podobě asi 400 g)
Postup
Maso v tempuře:
Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na nudličky. Dáme je do mísy a zakapeme je sojovou omáčkou a olivovým olejem. Rukou promícháme a necháme 10 minut odstát.
V jiné míse si připravíme samotnou tempuru. Smícháme hladkou mouku s kukuřičným škrobem a pak vmícháme i ledovou perlivou vodu a kostky ledu. Promícháme, ale nepřemícháme. Hrudky ničemu nevadí. Kuřecí nudličky v tempuře namáčíme a pak je hned dáváme do woku s rozpáleným slunečnicovým olejem. Smažíme asi 2 minuty dokřupava.
Omáčka:
V mističce smícháme sojovou omáčku, ocet, třtinový cukr a škrob. Dobře promícháme.
Papriky omyjeme a očistíme a nakrájíme na proužky. Mrkev oloupeme a také nakrájíme na tenké nudličky. Zázvor s česnekem rovněž zbavíme slupky a nasekáme na malé kostičky.
Ve woku si rozpálíme lžíci olivového oleje a orestujeme na něm nakrájené papriky, mrkev, česnek a zázvor. Až zelenina změkne, přidáme smíchanou tekutinu, kterou jsme si připravili do mističky a nalijeme to do woku k zelenině. Přidáme kečup, promícháme a necháme zhoustnout. Pak přidáme hrst mraženého hrášku a scezený, na kostky nakrájený ananas. Aby nám vznikla opravdu trochu tekutější omáčka, přilijeme asi jeden hrnek vody. Pokud by byla omáčka moc řídká, přilijeme tekutinu (další lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce vody). Omáčku necháme chvilinku probublat.
Příloha:
Uvaříme rýži podle návodu.
Na talíř servírujeme dva kopečky rýže pomocí sběračky. Vedle dáme několik kousků masa v tempuře a maso zalijeme omáčkou se zeleninou.