wz

Moje mňamky jak je mám ráda

Kuřecí ve sladkokyselé

Kuřecí ve sladkokyselé

Věděli jste, že u Číňanů platí, že pokud je stůl po jídle znečištěn, hostům chutnalo?

Suroviny

Na cca 5 porcí:

Tempura:

  • 400 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 90 g hladké mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 180 ml perlivé ledové vody
  • 4 kostky ledu
  • rýžový nebo slunečnicový olej na smažení

Omáčka:

  • lžíce olivového oleje na smažení
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 2-3 lžíce octa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky na jemno nasekaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malé červená paprika
  • 1 malá oranžová paprika
  • 1 mrkev
  • 4 lžíce kečupu
  • hrst mraženého hrášku
  • 1 menší konzerva ananasu
  • cca jeden hrnek vody

Příloha:

  • jasmínová rýže (v suché podobě asi 400 g)

Postup

Maso v tempuře:

Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na nudličky. Dáme je do mísy a zakapeme je sojovou omáčkou a olivovým olejem. Rukou promícháme a necháme 10 minut odstát.

V jiné míse si připravíme samotnou tempuru. Smícháme hladkou mouku s kukuřičným škrobem a pak vmícháme i ledovou perlivou vodu a kostky ledu. Promícháme, ale nepřemícháme. Hrudky ničemu nevadí. Kuřecí nudličky v tempuře namáčíme a pak je hned dáváme do woku s rozpáleným slunečnicovým olejem. Smažíme asi 2 minuty dokřupava.

Omáčka:

V mističce smícháme sojovou omáčku, ocet, třtinový cukr a škrob. Dobře promícháme.

Papriky omyjeme a  očistíme a nakrájíme na proužky. Mrkev oloupeme a také nakrájíme na tenké nudličky. Zázvor s česnekem rovněž zbavíme slupky a nasekáme na malé kostičky.

Ve woku si rozpálíme lžíci olivového oleje a orestujeme na něm nakrájené papriky, mrkev, česnek a zázvor. Až zelenina změkne, přidáme smíchanou tekutinu, kterou jsme si připravili do mističky a nalijeme to do woku k zelenině. Přidáme kečup, promícháme a necháme zhoustnout. Pak přidáme hrst mraženého hrášku a scezený, na kostky nakrájený ananas. Aby nám vznikla opravdu trochu tekutější omáčka, přilijeme asi jeden hrnek vody. Pokud by byla omáčka moc řídká, přilijeme tekutinu (další lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce vody). Omáčku necháme chvilinku probublat.

Příloha:

Uvaříme rýži podle návodu.

Na talíř servírujeme dva kopečky rýže pomocí sběračky. Vedle dáme několik kousků masa v tempuře a maso zalijeme omáčkou se zeleninou.

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *