Texaské chalupas

Texaské chalupas

Věděli jste, že se jedná o jídlo, po kterém prostě nebudete čistí? Připravte se na to, že na tuhle žranici se chodí v teplácích.

Suroviny

Pro 10 lidí:

Chalupas:

  • refried beans (fazolová pasta) – domácí příprava viz níže nebo připravené v plechovce
  • tostada shells (případně opravdu malé kukuřičné tortilly (balení po 12 kusech, 181 g) – použila jsem 3 balení)
  • 5 cibulí oloupaných a nakrájených na plátky
  • 300 g strouhaného sýra (cheddar nebo i jiný)
  • 1 nakrouhaný ledový salát
  • 6 rajčat nakrájených na malé kostičky
  • nařezaný koriandr (spotřebuje se celá bylinka v květináči)
  • asi 3 limety
  • 2 plechovky salsa medium
  • zelená tabasco omáčka nebo červená chilli mexická omáčka
  • 2 zakysané smetany

Refried beans:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 plechovky scezených černých případně červených fazolí
  • 2,5 lžičky soli
  • 3 stroužky na kostičky nasekaného česneku
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 oloupaná žlutá cibule

Postup

Refried beans:

Na pánvi rozpálíme olivový olej a opečeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Až zezlátne, tak přidáme nasekaný česnek. Dáváme pozor, aby se česnek nepřipálil. Pak přidáme ještě i sůl a kmín. Stále mícháme, aby se koření nepřipálilo.

Přidáme scezené fazole a pomalu vaříme. Fazole se snažíme mačkadlem (na brambory) rozdrtit. U černých fazolí se vám je podaří rozmačkat mačkadlem, u červených, pokud to bude nutné, použijeme tyčový mixér a rozmixujeme je. Pravidelně směs v pánvi mícháme, dokud se objem pasty nezmenší a nebude sušší. Měla by nám vzniknout jemná fazolová pasta.

Chalupas:

Pokud máme tostada shells, naneseme na každou placku špachtlí vrstvu refried beans.

Pokud nemáme tostada shells, tak použijeme mini kukuřičné tortilly. Nejdříve z nich musíme ale udělat něco jako tostada shells. Každou pomažeme pomocí štětce olivovým olejem a dáme péct do trouby tak (na 180 °C), aby byly tortilly křupavé. Po vyndání z trouby je namažeme pastou z fazolí stejně jako bychom to udělali s tostada shells.

Namazané placky posypeme trochou plátků cibule a pak nastrouhaným sýrem. Dáme péct do trouby znovu na 180 °C, přibližně asi na 10 minut, než se sýr rozteče a placka bude křupavá.

Mezitím, co se placky pečou, si připravíme ostatní ingredience k servírování. Na stole budeme mít v miskách připravené tyto ingredience v tomto pořadí:

  1. nakrouhaný ledový salát
  2. salsa
  3. nakrájená rajčata na kostičky
  4. pokrájený koriandr (případně můžeme použít petržel, ale koriandr je samozřejmě lepší)
  5. zakysaná smetana
  6. tabasco
  7. limety nakrájené na osminky

 

Po vyndání tortillek z trouby je servírujeme na stůl a každý si na svou dá vrstvu salátu. Na to salsu a pak rajčata. Zasype si to koriandrem. Ozdobí zakysanou smetanou a zakape zlehka tabascem, které je poměrně ostré. Na závěr se vše zakape limetou. Servírujeme v doprovodu piva.

 

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.