Texaské chalupas
Věděli jste, že se jedná o jídlo, po kterém prostě nebudete čistí? Připravte se na to, že na tuhle žranici se chodí v teplácích.
Suroviny
Pro 10 lidí:
Chalupas:
- refried beans (fazolová pasta) – domácí příprava viz níže nebo připravené v plechovce
- tostada shells (případně opravdu malé kukuřičné tortilly (balení po 12 kusech, 181 g) – použila jsem 3 balení)
- 5 cibulí oloupaných a nakrájených na plátky
- 300 g strouhaného sýra (cheddar nebo i jiný)
- 1 nakrouhaný ledový salát
- 6 rajčat nakrájených na malé kostičky
- nařezaný koriandr (spotřebuje se celá bylinka v květináči)
- asi 3 limety
- 2 plechovky salsa medium
- zelená tabasco omáčka nebo červená chilli mexická omáčka
- 2 zakysané smetany
Refried beans:
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 plechovky scezených černých případně červených fazolí
- 2,5 lžičky soli
- 3 stroužky na kostičky nasekaného česneku
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 oloupaná žlutá cibule
Postup
Refried beans:
Na pánvi rozpálíme olivový olej a opečeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Až zezlátne, tak přidáme nasekaný česnek. Dáváme pozor, aby se česnek nepřipálil. Pak přidáme ještě i sůl a kmín. Stále mícháme, aby se koření nepřipálilo.
Přidáme scezené fazole a pomalu vaříme. Fazole se snažíme mačkadlem (na brambory) rozdrtit. U černých fazolí se vám je podaří rozmačkat mačkadlem, u červených, pokud to bude nutné, použijeme tyčový mixér a rozmixujeme je. Pravidelně směs v pánvi mícháme, dokud se objem pasty nezmenší a nebude sušší. Měla by nám vzniknout jemná fazolová pasta.
Chalupas:
Pokud máme tostada shells, naneseme na každou placku špachtlí vrstvu refried beans.
Pokud nemáme tostada shells, tak použijeme mini kukuřičné tortilly. Nejdříve z nich musíme ale udělat něco jako tostada shells. Každou pomažeme pomocí štětce olivovým olejem a dáme péct do trouby tak (na 180 °C), aby byly tortilly křupavé. Po vyndání z trouby je namažeme pastou z fazolí stejně jako bychom to udělali s tostada shells.
Namazané placky posypeme trochou plátků cibule a pak nastrouhaným sýrem. Dáme péct do trouby znovu na 180 °C, přibližně asi na 10 minut, než se sýr rozteče a placka bude křupavá.
Mezitím, co se placky pečou, si připravíme ostatní ingredience k servírování. Na stole budeme mít v miskách připravené tyto ingredience v tomto pořadí:
- nakrouhaný ledový salát
- salsa
- nakrájená rajčata na kostičky
- pokrájený koriandr (případně můžeme použít petržel, ale koriandr je samozřejmě lepší)
- zakysaná smetana
- tabasco
- limety nakrájené na osminky
Po vyndání tortillek z trouby je servírujeme na stůl a každý si na svou dá vrstvu salátu. Na to salsu a pak rajčata. Zasype si to koriandrem. Ozdobí zakysanou smetanou a zakape zlehka tabascem, které je poměrně ostré. Na závěr se vše zakape limetou. Servírujeme v doprovodu piva.