Guláš s knedlíkem

Guláš s knedlíkem

Věděli jste, že českým kuchařům se připisuje prvenství přidávání kmínu do gulášů?

Suroviny

Guláš:

  • olej
  • 1 kg vepřového/hovězího masa
  • 1,5 kg cibule
  • 4 lžíce mleté červené papriky
  • menší lžička rozdrceného kmínu
  • sůl
  • hladká mouka
  • masox (bujon), (2 kostičky)/případně podravka
  • 1 menší klobása (nemusí být)

Knedlíky:

  • 1 kg hrubé mouky
  • lžička soli
  • 2 vejce
  • 2 čerstvá droždí
  • cca 400 ml vlažné vody

Postup

Guláš:

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Maso očistíme a nakrájíme na kostky.

Cibuli orestujeme na rozpáleném oleji ve větším hrnci. Po změknutí cibule přidáme kostky masa a zprudka opečeme. Pak plamen snížíme a podlijeme vodou. Necháme maso změknout. To bude nějakou dobu trvat. Během vaření občas omáčku promícháme.

Později po změknutí masa zaprášíme paprikou. Nedáváme ji dříve, aby nám nezhořkla. Rovněž přidáme rozdrcený kmín. Osolíme.

Ve skleničce velmi důsledně promícháme asi 3 lžíce hladké mouky se studenou vodou tak, aby v ní nebyly žádné hrudky (pak se nám omáčka nesrazí) a omáčku tímto zahustíme. Dochutíme masoxem a dáváme pozor, abychom to kvůli němu nepřesolili. Pokud chceme, tak přidáme klobásu nakrájenou na kolečka. Na závěr společně celé necháme ještě chvilku provařit.

Knedlíky:

Asi hrnek mouky si ponecháme na později na podsypání. Zbytek nasypeme do velké mísy a osolíme. Doprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažné vody.

Až se droždí rozpustí, tak přidáme obě vejce a postupně přidáváme vodu a mezitím mícháme. Po promíchání si těsto přendáme na vál/na kuchyňskou linku, kde máme nasypanou mouku, kterou jsme oddělili hned na začátku.

Zde postupně zpracováváme vláčné a hladké těsto. Je potřeba, aby se do těsta dostalo množství vzduchu. To poznáme tak, že se nám při hnětení budou na těstě dělat praskající bubliny. Až bude těsto hezky vláčné a hladké, necháme ho kynout v míse přikryté utěrkou. Kynutí bude trvat přibližně hodinu.

Vykynuté těsto rozdělíme do čtyřech bochánků, které vyválíme ve stejně velké 4 šišky a necháme ještě chvíli před vařením kynout na kuchyňské lince. Dáme vařit vodu do velkého hrnce.

Až se začne voda vařit, vhodíme do ní knedlíky (pokud je hrnec dostatečně velký, tak nejlépe po dvou). Vaříme je 20-25 minut s tím, že je v polovině času otočíme. Hotový knedlík poznáme podle toho, že po propíchnutí špejlí se špejle nelepí. Vyndáme ho z hrnce. Knedlík lehce propícháme párátkem na pár místech a nití ho po chvilce zchladnutí krájíme na plátky.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.