Cuketová polévka
Věděli jste, že nejdelší cuketa světa měřila 2,52 m?
Suroviny
Na 4 porce:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 2 cibule
- 500 g cukety
- 1 lžička sušeného oregana
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 g nivy
- sůl
- pepř
Postup
Olivový olej rozehřejeme ve větším hrnci. Cibuli nakrájíme najemno a opečeme na oleji. Přidáme máslo.
Cuketu oloupeme a nakrájíme na menší kostky nebo ji nastrouháme. Pokud je třeba, zbavíme ji semínek. Cuketu rovněž opékáme v hrnci a zasypeme 1 lžičkou sušeného oregana. Osolíme a opepříme.
Až cuketa změkne, vlijeme do hrnce 500 ml vývaru a dovaříme. Polévku na závěr rozmixujeme tyčovým mixérem. Do polévky vsypeme na kostky nakrájenou nivu a necháme z části rozpustit.