Kyselica

Kyselica

Věděli jste, že kyselica byla dříve polévkou nejchudších valašských horalů, kteří ji snídávali?

Suroviny

Na 4 porce:

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 cibule
  • 2 lžíce koření červené papriky
  • 1 lžička chilli (nebo podle chuti)
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 400 g kysaného zelí
  • cca 1,5 litru vody
  • 2 stroužky česneku
  • 5 brambor
  • sůl
  • 2 lžíce smetany ke šlehání

Postup

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ve větším hrnci necháme rozehřát 2 lžíce oleje a zpěníme na něm cibuli. Promícháme a přidáme červenou papriku, chilli, pepř a bobkový list. Promícháme. Zelí, pokud je hodně kyselé, lehce propláchneme vodou. Nasypeme do hrnce a zalijeme vodou. Prolisovaný česnek vmícháme do polévky.

Mezitím, co se polévka vaří, oloupeme brambory a nakrájíme na kousky, které přidáme do polévky a vaříme, dokud nejsou měkké. Polévku osolíme a na závěr do ní vmícháme 2 lžíce smetany ke šlehání, ale není to nutné.

Polévku si každý ještě může na talíři dochutit chilli. Podáváme s chlebem.

Pro milovníky masa je možné vmíchat ještě kolečka maďarské klobásy.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.