Kyselica
Věděli jste, že kyselica byla dříve polévkou nejchudších valašských horalů, kteří ji snídávali?
Suroviny
Na 4 porce:
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 3 cibule
- 2 lžíce koření červené papriky
- 1 lžička chilli (nebo podle chuti)
- 10 kuliček celého černého pepře
- 3 bobkové listy
- 400 g kysaného zelí
- cca 1,5 litru vody
- 2 stroužky česneku
- 5 brambor
- sůl
- 2 lžíce smetany ke šlehání
Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ve větším hrnci necháme rozehřát 2 lžíce oleje a zpěníme na něm cibuli. Promícháme a přidáme červenou papriku, chilli, pepř a bobkový list. Promícháme. Zelí, pokud je hodně kyselé, lehce propláchneme vodou. Nasypeme do hrnce a zalijeme vodou. Prolisovaný česnek vmícháme do polévky.
Mezitím, co se polévka vaří, oloupeme brambory a nakrájíme na kousky, které přidáme do polévky a vaříme, dokud nejsou měkké. Polévku osolíme a na závěr do ní vmícháme 2 lžíce smetany ke šlehání, ale není to nutné.
Polévku si každý ještě může na talíři dochutit chilli. Podáváme s chlebem.
Pro milovníky masa je možné vmíchat ještě kolečka maďarské klobásy.