Svěží jahodový dort
Věděli jste, že jahody se v Čechách pěstují teprve od 19. století?
Suroviny
- 1 balení dětských piškot
- 2 tučné tvarohy ve vaničce
- 2 kelímky zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 2 plátky želatiny
- 2 lžíce cukru
- cca 750 g jahod
- 1 balíček želatiny v prášku (dortové želé)
- špetka červeného barviva (na špičku nože)
Postup
Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a vyskládáme na to dětské piškoty rovnou stranou dolů.
Ve větší míse smícháme tvarohy, zakysané smetany a vanilkový cukr. 2 plátky želatiny vložíme do malého hrnce a vlijeme na ně cca 5 lžic vody. Necháme 10 minut nabobtnat a poté zahřejeme až se rozpustí, ale nepřivádíme k varu. Vmícháme do tvarohové směsi a promícháme. Půlku vlijeme do formy na piškoty. Rovnoměrně rozetřeme.
Jahody omyjeme a překrájíme podélně na půlky. Tvarohovou vrstvu zakryjeme jahodami. Na jahody opět vyskládáme vrstvu piškotů a zalijeme zbytkem tvarohu. Na vrchu bude opět vrstva jahod.
Na závěr připravíme ještě želatinovou polevu, aby vrchní vrstva jahod vypadala dobře, i další den. Do hrnce nalijeme 250 ml studené vody a vsypeme práškovou želatinu. Promícháme metličkou a vsypeme dvě lžíce cukru. Zahříváme až do té doby, než se začne želatina vařit. Vsypeme opravdu špetku barviva. Nedáváme ho moc, aby nebylo želé hořké. Promícháme a zalijeme jím dort. Vložíme do ledničky a necháme přes noc uležet.
Dort ozdobíme zbytkem jahod.