Svěží jahodový dort

Svěží jahodový dort

Věděli jste, že jahody se v Čechách pěstují teprve od 19. století?

Suroviny

  • 1 balení dětských piškot
  • 2 tučné tvarohy ve vaničce
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 plátky želatiny
  • 2 lžíce cukru
  • cca 750 g jahod
  • 1 balíček želatiny v prášku (dortové želé)
  • špetka červeného barviva (na špičku nože)

Postup

Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a vyskládáme na to dětské piškoty rovnou stranou dolů.

Ve větší míse smícháme tvarohy, zakysané smetany a vanilkový cukr. 2 plátky želatiny vložíme do malého hrnce a vlijeme na ně cca 5 lžic vody. Necháme 10 minut nabobtnat a poté zahřejeme až se rozpustí, ale nepřivádíme k varu. Vmícháme do tvarohové směsi a promícháme. Půlku vlijeme do formy na piškoty. Rovnoměrně rozetřeme.

Jahody omyjeme a překrájíme podélně na půlky. Tvarohovou vrstvu zakryjeme jahodami. Na jahody opět vyskládáme vrstvu piškotů a zalijeme zbytkem tvarohu. Na vrchu bude opět vrstva jahod.

Na závěr připravíme ještě želatinovou polevu, aby vrchní vrstva jahod vypadala dobře, i další den. Do hrnce nalijeme 250 ml studené vody a vsypeme práškovou želatinu. Promícháme metličkou a vsypeme dvě lžíce cukru. Zahříváme až do té doby, než se začne želatina vařit. Vsypeme opravdu špetku barviva. Nedáváme ho moc, aby nebylo želé hořké. Promícháme a zalijeme jím dort. Vložíme do ledničky a necháme přes noc uležet.

Dort ozdobíme zbytkem jahod.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.