Plněné brambory
Věděli jste, že kromě hlíz jsou brambory jedovaté?
Suroviny
Na 4 porce:
- 8 velkých brambor
- 2 cibule
- 200 g uzeného masa
- 1 vejce
- 100 ml smetany ke šlehání
- 150 tvrdého sýru
- půl lžičky mleté červené papriky
- sůl
- pepř
- slunečnicový olej
Postup
Brambory uvaříme ve slupce do měkka. Necháme je alespoň trochu vychladnout a podélně je přepůlíme. Vnitřky brambor vydlabeme a uschováme.
Na pánvi na trošce oleje orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky. Přidáme maso nakrájené na kostičky. Ochutíme solí, pepřem a mletou červenou paprikou. Směs necháme chvilku zchladnout a přidáme do ní vydlabané vnitřky brambor. Vmícháme jedno vejce a smetanu. Brambory naplníme připravenou směsí a dáme zapéct do trouby na 180 °C do zezlátnutí (cca 15 minut). Ke konci pečení zasypeme brambory nastrouhaným sýrem a necháme zezlátnout tak, aby byl sýr na povrchu křupavý.