Thajské červené kari

Thajské červené kari

Věděli jste, že když se řekne thajské kari, tak to nemá nic společného se sypkým kořením, které známe typicky z indických jídel? Thajské kari je pasta, která existuje v červené, zelené a případně i ve žluté podobě. Červené kari, které budeme používat, je založeno na červených chilli papričkách. A ty nám ukážou pořádné Thajsko!

Suroviny

Na 4 porce:

Polévka:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 vrchovaté lžíce červené kari pasty
  • půlka chilli papričky
  • cca 3 lžičky na drobno pokrájeného zázvoru
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 400 ml kokosového mléka
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 1/2 fialového lilku
  • 1 mrkev
  • hrst zelených fazolek nebo cukrového hrášku
  • čerstvý koriandr
  • bazalka

Rýže:

  • 1,5 hrnku jasmínové rýže
  • 2  hrnky vody
  • slunečnicový olej
  • sůl

Postup

Začneme přípravou rýže. Tu propláchneme v sítku pod studenou vodou. V hrnci rozpálíme asi 2 lžíce oleje a opečeme na něm rýži. Zalijeme vodou a vaříme dokud není rýže téměř hotová. Nasypeme ji do zapékací mísy, osolíme a přikrytou ji pečeme v troubě na 200 °C. Zapékáme cca 25 minut, dokud není rýže měkká a tak akorát lepivá.

Během pečení rýže si připravíme suroviny na polévku. Zázvor tedy oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Chilli papričku také nakrájíme na malé kousky. Maso očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Mrkev oškrábeme, přepůlíme a ještě jednou přepůlíme. Pokrájíme na menší kousky, aby její uvaření nezabralo takovou dobu. Lilek omyjeme a krájíme na kostičky.

Rozehřejeme si wok pánev a opečeme na ní 2 vrchovaté lžíce kari pasty spolu s chilli papričkou a zázvorem. Necháme provonět, ale dáváme pozor na připálení, takže stále mícháme. Poté vložíme nudličky masa a necháme maso zatáhnout. Pořádně promícháme s pastou.

Poté zalijeme vývarem a kokosovým mlékem. Povaříme. Rozmícháme a ochutíme třtinovým cukrem a šťávou z limetky. Pak přidáme lilek a mrkev. Na závěr vsypeme hrst zelených fazolek. Naposledy ještě chvíli povaříme a po dokončení zasypeme čerstvým pokrájeným koriandrem a trochou sušené bazalky.

Polévku podáváme v mističce a servírujeme ji společně s rýží naservírovanou na talířku.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.