Moje mňamky jak je mám ráda

Thajské červené kari

Thajské červené kari

Věděli jste, že když se řekne thajské kari, tak to nemá nic společného se sypkým kořením, které známe typicky z indických jídel? Thajské kari je pasta, která existuje v červené, zelené a případně i ve žluté podobě. Červené kari, které budeme používat, je založeno na červených chilli papričkách. A ty nám ukážou pořádné Thajsko!

Suroviny

Na 4 porce:

Polévka:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 vrchovaté lžíce červené kari pasty
  • půlka chilli papričky
  • cca 3 lžičky na drobno pokrájeného zázvoru
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 400 ml kokosového mléka
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 1/2 fialového lilku
  • 1 mrkev
  • hrst zelených fazolek
  • čerstvý koriandr
  • bazalka

Rýže:

  • 1,5 hrnku jasmínové rýže
  • 2  hrnky vody
  • slunečnicový olej
  • sůl

Postup

Začneme přípravou rýže. Tu propláchneme v sítku pod studenou vodou. V hrnci rozpálíme asi 2 lžíce oleje a opečeme na něm rýži. Zalijeme vodou a vaříme dokud není rýže téměř hotová. Nasypeme ji do zapékací mísy, osolíme a přikrytou ji pečeme v troubě na 200 °C. Zapékáme cca 25 minut, dokud není rýže měkká a tak akorát lepivá.

Během pečení rýže si připravíme suroviny na polévku. Zázvor tedy oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Chilli papričku také nakrájíme na malé kousky. Maso očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Mrkev oškrábeme, přepůlíme a ještě jednou přepůlíme. Pokrájíme na menší kousky, aby její uvaření nezabralo takovou dobu. Lilek omyjeme a krájíme na kostičky.

Rozehřejeme si wok pánev a opečeme na ní 2 vrchovaté lžíce kari pasty spolu s chilli papričkou a zázvorem. Necháme provonět, ale dáváme pozor na připálení, takže stále mícháme. Poté vložíme nudličky masa a necháme maso zatáhnout. Pořádně promícháme s pastou.

Poté zalijeme vývarem a kokosovým mlékem. Povaříme. Rozmícháme a ochutíme třtinovým cukrem a šťávou z limetky. Pak přidáme lilek a mrkev. Na závěr vsypeme hrst zelených fazolek. Naposledy ještě chvíli povaříme a po dokončení zasypeme čerstvým pokrájeným koriandrem a trochou sušené bazalky.

Polévku podáváme v mističce a servírujeme ji společně s rýží naservírovanou na talířku.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *